Депутатите приеха да има механизъм за контрол върху главния прокурор

Без дебат депутатите приеха параграфа, с който се въвежда механизма за разследване на главния прокурор. Според него, главният прокурор, шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд подлежат на разследване при данни за престъпление, предаде Кросс.

Промените в НПК предвиждат при сигнал за тримата големи, той да се подава към ВКС, които на случаен принцип разпределят съдия, който започва разследване срещу главния прокурор или шефовете на върховни съдилища. Избраният на случаен принцип съдия от ВКС се назначава за заместник на главния прокурор и има за задача да контролира само неговите действие.

В текстовете е записано още, че разследването срещу главния прокурор или негов заместник продължи повече от 2 години, то се избира нов. Съдията от ВКС се връща на предишната си длъжност при приключване на разследването.

Депутатите решиха още, че пленума на ВСС може да взима решения по отношение на тримата големи, като спрямо главния прокурор е нужно мнозинство от 13 гласа, а не 17, както досега. При върховните съдии мнозинството ще става със 17 гласа, като превес трябва да имат представителите на съдийската колегия.

Гледайте заседанието на Народното събраниеТУК.