Зарица Динкова: Важно е да бъде възстановена инфраструктурата, защото без инфраструктура, няма туризъм

Министърът на туризма Зарица Динкова обяви, че държавата е в готовност да помогне, като за целта са предвидени 30 млн. лв. от Фонда за бедствия и аварии. След наводненията е важно да бъде възстановена инфраструктурата, защото „без инфраструктура, няма туризъм”.

„Стартира програма, която е насочена към общините от Черноморието. Тя адресира дългогодишен проблем, за който бизнесът алармираше отдавна, а именно как се изразходват средствата за българския маркетинг и реклама, средства, които идват от българския данъкоплатец. Пари предназначени, за да подпомогат и привличат повече гости. Тези пари години наред потъваха в джобовете на една определена клика“, заяви министър Динкова.

Не може да се отлага с десетилетия системата за алармиране при бедствия. Това е проблем, който спешно трябва да се реши. „Тича се след проблемите, вместо да има ясна визия и да се гледа напред как да се направи превенция“, отбеляза тя.

„Имахме планове за удължаване на сезона по Южното Черноморие до октомври и ноември. Включително с нестинарски фестивал в село Кости. Смятахме да подпомогнем организацията и да рекламираме”, поясни тя.

Относно заетостта по време на летния сезон у нас стана ясно, че има 10 % повече хотелски настанявания спрямо същия период миналата година. „Добре е да гоним нивата през 2019 г., но с оглед на всичко, с което се сблъска браншът тази година, това е едно добро развитие на летния туризъм”, отбеляза Динкова.

Данните от изследванията на водата по Българското Черноморие сочат, че водата е била по-чиста в сравнение с резултатите от предходни години, припомни министър Динкова. „Доказателство за това са и 22-та плажа под престижната емблема на „Син флаг“, посочи тя.

Щетите от потопа по Южното Черноморие все още се оценяват. „Това, което обсъдих с хотелиерите в най-пострадалите хотели на място беше, че те имат застраховки. Това, с което те няма да могат да се справят, е възстановяването на инфраструктурата и в това държавата ще се намеси активно, за да помогне“, каза Зарица Динкова.