Земетресение от 4,8 по Рихтер разлюля Пловдив

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разлюля България в 15:26 часа българско време днес. Епицентърът е в района на Пловдив, съобщават от Националният сеизмологичен център към НИГГГ-БАН. Усетено е силно в Пловдив, Асеновград, Перник, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, както и по високите етажи в София.

Епицентърът на земетресението е около летище Крумово, каза проф. дмн Николай Милошев, директор на института по геофизика, геодезия и география към БАН, по БНТ.

“Целият пловдивски район е усетил силно земетресението. Това е сеизмично активен район. Земетресение с такава сила за съжаление и по-силно, е възможно да се очаква, но да се надяваме, че това беше най-голямото”, каза още Милошев. Той отрече трусът да има общо с вчерашното земетресение в Румъния.

До момента са регистрирани три слаби вторични труса, като единият от тях с магнитуд 3.4.

Проф. Млошев препоръча на хората при земетресение да се опитат да не губят присъствие на духа, защото притеснението и паниката не е добър съветник. Ако може в следващия час-два да, са извън домовете си.

“Към този час няма данни за щети след земетресението, което беше регистрирано близо до Пловдив”, съобщиха от МВР.

Има паднали комини в село Крумово, съобщи кметицата Румана Самоковарева, цитира Кросс. По непотвърдена информация трусът е наложил и евакуацията на хуманитарната гимназия в Пловдив.