Ивановден е

Ивановден е днес, 7 януари. Православната църква почита днес свети Йоан Кръстител – последния старозаветен пророк, кръстителя на Исус. Празникът, известен като Ивановден, е един от най-тачените в България.

Според статистиката Иван е второто по популярност мъжко име у нас, Иванка също е второто най-разпространено име сред жените.

Ритуалите на 7 януари са в чест на Свети Йоан Кръстител. Според българските традиции на този ден се къпят обредно за здраве младоженците, сключили брак преди една година. Кумът ги пръска с вода, а след това всички му гостуват. Младото семейство носи в дар вино, кравай, месо. На Ивановден коледарите водят своя “цар” на чешмата и го окъпват, а той ги гощава. На трапезата се слагат: варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле и др. Именниците също приемат гости.

В някои краища на България всяка година на този ден още от сутринта младите мъже изчесват конете си. Подрязват опашките им и оплитат по една дебела плитка, като в горния край връзват голям красив пискюл, направен от червена и бяла вълнена прежда.

На челото на коня връзват по три малки пискюла. Поставят им нови юзди, украсени с висулки от разноцветни мъниста, Мятат на гърбовете на конете нови седла. Напетите и пременени мъже яхват празнично украсените коне и препускат из града.

Други весели компании се возят с шейни с по два коня – от единия до другия край на града. Всеки иска да се повози на Ивановден, защото е за здраве.

Водата играе главна роля в прогонването на лошите сили по това време на година, за което явно не е бил достатъчен един ден. Затова и 5, 6, 7 и 8 януари се празнуват един след друг, обединени от водните обредите. В случая народното вярване е свързало църковния обряд за кръщаване на водата, който има евангелски произход, както и с древния култ към водата и вярата в нейните особени качества.

Много важен аспект от традициите Ивановденските обичаи и ритуали е появата в ранно утро на маскирани и предрешени мъже с маски, които преминавайки от дом на дом, по-специално в северна България, но като цяло в цялата страна, със своите игри, музика и ритуали донасят разнообразие. Има радост и сигнал, че е време студът и снегът да дадат място на първите пролетни лъчения и цялостното преминаване на Българската земя към ново начало. Кукерските игри и ритуали са индивидуални за всеки район, но като цяло целта им е да прогонят злите сили(били те и застояло тримесечно зимно настроение) и да да донесат здраве и берекет за предстоящата година.

Св. Йоан не само предрекъл идването на Спасителя на земята и подготвил юдеите за очаквания Месия, но и разпознал и посочил Исус като пратеник на Бога и му дал Свето кръщение във водите на река Йордан.

Ивановден се празнува от повече от 347 000 души.

Честит имен ден на  Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Ива, Инна, Йоана, Йоанна, Иванета, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалин, Ивалина, Иванина, Ивая, Ванга, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана, Жанет!