Исторически музей –Поморие представя Посетителския център за рибарство и морско дело

Исторически музей –Поморие представя най-новия туристически обект на Поморие – Посетителския център за рибарство и морско дело (ПЦРМД).

Още с прекрачването на прага посетителят се пренася във времето на Античността и Средновековието. Пред него оживява историята на Черно море като кръстопът на древни цивилизации и култури, морето, което свързва и сближава всичко далечно. Мултимедийна презентация разказва за плавателните съдове в Понта и товарите, които те са пренасяли, а на сензорен екран са разработени теми, свързани с историята на Анхиало. С едно докосване всеки гост може да узнае любопитна информация за пристанището на града, за монетите с морската тематика, които са сечени тук, за пиратските нападения, за морските пътища и търговия. Поморийският залив е представен чрез впечатляващ макет, а като свидетелство за оживения търговски обмен в миналото са изложени стари амфори, керемиди и котви от потънали край Анхиало флотилии.

На втория етаж на Центъра за рибарство и морско дело посетителите могат да се потопят в атмосферата на Поморие от близкото минало. Изгледът на града през 30-те и 40-те г. на ХХ в. е запечатан в 360-градусова разходка. Запомнящи са образите на щастливи от улова рибари, на търговци, изпратили товарите си по кораба „Евдокия“, на деца, играещи на пристанищния кей. Разходката завършва с диорама и холограма, които по оригинален начин изобразяват нощен риболов с аламани. Още един кът от втория етаж ще привлече вниманието на любознателните гости – мястото с иконата на св. Николай Чудотворец. Изображението на светителя е копие от иконографския му образ в манастира „Св. вмч. Георги Победоносец“ – Поморие. Представена е кратка информация за светеца – покровител на моряци, рибари и мореплаватели, както и занимателна информация как се е празнувал Никулден в някогашно Анхиало, а и в днешно Поморие. Интерес ще предизвикат и моделите на изложените плавателни съдове. Сред тях се отличава макетът на английския галеон „Златната кошута“, който между 1577 и 1580 г. извършва околосветско пътешествие. Всички останали корабни модели са дело и дарение от помориеца Георги Рибов.

Третият етаж на Посетителския център е най-светъл и просторен и предлага най-големи възможности за експониране. Там ще откриете изложени рибарски съоръжения, както и сведения за риболова в Поморие, за видовете риба и техния период на ловуване, за ветровете, които духат в града ни (тяхното познаване е изключително важно за моряци, рибари и всички, свързани с морето). И накрая, но не на последно място – оформени са няколко интерактивни къта, където всеки желаещ може да се опита да направи морски възли, да се докосне до рул и компас, да погледа с бинокъл морето, както и да се наслади на забавните разкази на старите рибари.

Посетителският център за рибарство и морско дело е с адрес: гр. Поморие, ул. „Ахелой” 42 Б. До 22.12.2023 г. той може да бъде посетен с предварителна заявка на телефон 0596/2 20 08. Входът е свободен. След 01.01.2024 г. ще бъдат обявени работното време и условията за неговото посещение.

Любка Николова, уредник по Нова и Най-нова история към ИМ- Поморие

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *