Как Поморие ще отбележи 137 години от Съединението на България

На 6 септември 2022 г. се навършват 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Обединението се извършва през есента на 1885 г. след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. Така несправедливостта, наложена от Великите сили през юни 1878 г. и разкъсваща един народ с хилядолетна история, бива отхвърлена от българите.

Поморие ще отбележи светлия празник от 10.30 часа с поднасяне на венци и цветя върху паметните плочи на участниците в борбата за Национално освобождение. Ще бъде отслужен благодарствен молебен, а Любка Николова – уредник в Исторически музей – Поморие ще прочете празнично слово, съобщават от Община Поморие. Честването ще продължи от 20.00 часа на външната сцена на НЧ „Просвета 1888“ с концерт на ансамбъл „Гайтани“.

В деня на Съединението за посетителите на музейните обекти в Поморие – Исторически музей – Поморие, Музей на солта, Антична куполна гробница и Посетителски център “Поморийско езеро” ще бъде осигурен безплатен вход.

Община Поморие кани жители и гости на града, обществени организации и институции да почетат паметния за България ден!