Как ще запомним патриарх Неофит

“Вярата в доброто трябва да ни обединява” – няма да забравя тези му думи. Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит. Още помня как той ме благослови в началото на първата ми кандидат-президентска кампания”, сподели държавният глава Румен Радев.

“За съжаление нашата среща беше една от последните му. Не пропускаше на празник да ми изпрати лично послание. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот. Ще го запомня с най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа”. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти на влизане в катедралата “Св. Александър Невски”, където се провежда опелото на патриарх Неофит.

Урокът, който трябва да научим от него, е на толерантност и обич помежду ни, посочи вицепрезидентът.

“Ще помним патриарх Неофит като безукорен, безупречен духовник, радетел за православието и за Българската православна църква”. Това заяви председателят на парламента Росен Желязков на влизане в катедралния храм “Св. Неделя”, където се провежда заупокойна литургия в памет на патриарх Неофит.

Патриархът призоваваше към обединение и със своята благост трябва да служи за пример на всички, посочи Желязков.

“Няма да забравя неговия патриотизъм и родолюбие, защото той обичаше народа, обичаше светата църква и това трябва да е пример за всички нас”, каза още Желязков.

Ще запомня патриарх Неофит с неговата готовност да обединява и да разбере другия. Това заяви българският цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски преди да влезе в храм-паметника “Свети Александър Невски”, за да си вземе последно сбогом с духовния водач на България.

Симеон Сакскобургготски припомни, че е имал много срещи с блаженопочившия български патриарх. „Имали сме толкова разговори и срещи. Жалко, че си отиде толкова рано”, добави той.

Патриарх Неофит работеше за единението, от него струеше доброта. Като лидер той премисляше решенията, те бяха дискретни, но правилни. Той беше отвъд конфликтите, отвъд егото, отвъд разделенията. Това каза президентът на Република България в периода 2012-2017 г.

Той припомни, че след  смъртта на патриарх Максим църквата все още е била плод на политически и геополитически влияния и разделение. „Изключително се страхувах, бях притеснен дали няма да се появи нов разкол. Всички ликувахме, когато на 24 февруари бе избран с голямо мнозинство именно този, който донесе като истински слуга на Христос единството, добрината, ако щете и възможно най-коректния, дискретен и за мен правилен подход, за да успокои и обедини българската църква”, разказа Росен Плевнелиев.

През 2015 г. именно той удостои Негово Светейшество с орден „Стара Планина”.

Плевнелиев не скри, че в най-трудния момент от живота си е почерпил сила и надежда от писмо, което патриархът му изпратил. „В него той беше написал „Вашата болка е и наша болка”. Искрено обичах патриарх Неофит”, каза президентът Плевнелиев.

“Незабравим, любящ, човекът, който можеше да бъде и ректор, можеше да бъде и певец на клир. Такава многопластова личност рядко се ражда”, каза в “Денят започва с Георги Любенов” деканът на Богословския факултет на СУ доц. д-р Ивайло Найденов.

“И към това като добавим и неговото обаяние, музикалност, благ характер, наистина беше радост за духовната академия той да бъде начело на Богословския факултет. И ни завеща да се обичаме и да обичаме Бога. И да изграждаме един колектив, което го прави”.

“Аз мисля, че през последните часове се каза много и поне през последните няколко часа трябва да спрем да говорим, а по-скоро да се концентрираме в нашата молитва. Защото това, което можем да направим ние за него – той направи много за нас, но това, което можем да направим да се помолим, защото душата му отива при Твореца”.

Негово Светейшество беше един духовно възвисен човек, каза преди началото на заупокойната литургия в храм “Свети Александър Невски” Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир “Успение Богородично”.

“Той беше един верен служител на Светата църква и Светото православие и същевременно един безкрайно добър човек. Това, което чуваме за него в последните дни, говори много за неговото огромно милосърдие. И тепърва ще се разкриват още много неща, които той е сторил за по-малките му братя и сестри, включително и за нас духовните му чеда. Бог да го прости и Царство му небесно!”

“Ние много скърбим, това е голяма загуба. Патриарх Неофит беше истински свещеник, голям приятел на Русия и нашата църква скърби заедно с България и с българския народ.” – каза руският посланик у нас Елеонора Митрофанова

“Лекарите ни направиха всичко възможно, за да спасят живота на Негово Светейшество, за съжаление не можахме да го спасим. Огрочна беше болката за всички ни. Изпитваме дълбока скръб, защото ние искрено го обичахме”, това заяви началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски, преди да влезе в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, където се провежда света литургия и опело за кончината на патриарх Неофит.

“В най-тежките времена, когато персоналът във ВМА беше свръх натоварен, по време на пандемията и други тежки моменти, църквата винаги е била до нас по всякакъв начин, така че идвам тук искрено вълнение и свито сърце”, допълни той.

Ген. Мутафчийски заяви още, че през живота си не е виждал човек с по-благ поглед. “Мъдър и смирен човек, успяваше с 3-4 думи да предаде мъдрост, която други не могат да предадат, дори и за час”, каза той.

По думите му в българската православна църква има много достойни хора, но патриархът е бил особено забележителен човек. “Това, което трябва да запомним от него, е това единение, което той правеше като послание към нацията, защото той успя да го постигне в църквата, което е едно от най-важните неща за пътя му”, сподели още началникът на ВМА.

Загубихме един много силно духовен човек. Едва сега осъзнахме, че неговата сила е съвсем другаде. Той носеше в себе си мир, но мир не от този свят. Едва тези дни го усетихме. Това каза писателката Теодора Димова в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Патриарх Неофит беше истински духовен лидер. Той не разделяше хората, а успяваше чрез мъдростта си, да сплотява различните вероизповедания. С монашеската смиреност, която той притежаваше, успяваше да достигне обединение. Това заяви за “Нова телевизия главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

“Още в първата ми организация на ифтар по време на свещения месец Рамазан през 2016 г. отправихме покана към Негово Светейшество патриарх Неофит и се отзова. Това беше незабравимо за мен. Той каза нещо много интересно за нас, мюсюлманите – че нашият напев е уникално нещо и силно се зарадва на това. Още тогава усетих топлината и мъдростта у него. Заедно пътувахме. Диалогичността му ще бъде запомнена. Беше с уникален глас и пееше до последно. В такива времена християни и мюсюлмани сме заедно. Религията не е политика, тя е разбирателство, доброта, взаимопомощ. Затова вярващите по-добре се разбират”, каза той. /Кросс/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *