Кои са наградени с „Аскеер 2024“

За 33-ти път бяха връчени наградите “Аскеер”. Отличията са за постигнати театрални постижения през изминалия сезон. По традиция церемонията се провежда в театър “Българска армия”.

Актьорът Руси Чанев е носителят на голямата награда „Аскеер 2024″ за цялостен принос към театралното изкуство. Звездата на българското кино и театър не взе отличието лично, защото бе на сцената – в адаптацията за деца на “Под игото”. На 78 години Чанев се завърна и с постановката “И все пак животът е прекрасен” с режисьор Александър Морфов.

Специална награда получи и актрисата Мимоза Базова – почетен „Аскеер”. Тазгодишната церемония е наречена „Театрална суматоха” и е посветена на 95 години от рождението на Йордан Радичков.

Ето и списък на отличените:

Победител в категорията „Съвременна българска драматургия” е Борис Кръстев – за „Кулата” („Театър 199″).

„Аскеер” за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама” от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199″), и Константин Соколов – за Петър в „Ботушът” от Лило Петров (реж. Стоян Радев Ге. К., театрално-музикален продуцентски център Варна – драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна).

За поддържаща роля бяха отличени Маргита Гошева – за ролята на Пития в „Едип и пророците” по Софокъл (реж. Диана Добрева, театър „Николай О. Масалитинов” – Пловдив) и Иван Николов – за ролите на Леонардо, Игор и издателят в „Петрови в грипа и около него” по Алексей Салников (реж. Боян Крачолов, Народен театър) и ролята на Николай Иванович в „Платонoff” от А. П. Чехов (реж. Маргарита Младенова и Иван Добчев, „Сфумато”).

Като най-добър моноспектакъл бе посочен Prima Facie от Сузи Милър, консултант – Светлана Янчева, сценография и костюми – Ванина Цандева, графичен дизайн – Теодора Симова, с участието на Елена Телбис („Топлоцентрала”).

За режисура „Аскеер” бе даден на Веселка Кунчева – за „Преображението” от Франц Кафка (Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград).

Като най-добро представление бе отличено „Красива птичка с цвят зелен” по Карло Гоци (реж. Анастасия Събева) в драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора).

„Аскеер” за изгряваща звезда взе сдружението „Шум и бяс” за „Кино „Лента” от Мария Страшилова (кино „Влайкова”).

Наградата за сценография е за Мариета Голомехова – за „Портретът на Дориан Грей” от Оскар Уайлд (реж. Веселка Кунчева, драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово, и за „Преображението” по Франц Кафка, реж. Веселка Кунчева, драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград).

За костюмография бе отличена Елена Нацариду – за „Крали Марко – последната балканска легенда” от Владимир Левчев (реж. Анастасия Събева, Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе).

„Аскеер”-ът за театрална музика е за Емилиян Гацов-Елби – за „Игри в задния двор” (театър „София”).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *