Лятото на 2014 г. ще е най-горещо

Предстоящото лято на 2014 г. ще е най-топлото, откакто се записват температурите, предупреждават учени пред британския вестник „Дейли мейл”. Те оценяват шанса това да се случи на 75%. Според тях времето е свързано с течението “Ел Ниньо”. То се получава, когато водите на Тихия океан при екватора са необичайно топли, което може да доведе до резки промени в океанските течения и вятъра по целия свят. В изследване, публикувано в научното издание “ПНАС”, немски учени твърдят, че са в състояние да прогнозират тенденциите за “Ел Ниньо” с една година напред, а не за шест месеца, както досега.

Учените от университета в Гисен направили прогнозата си чрез отразяване на връзките между температурите в района на “Ел Ниньо” и останалата част на Тихия океан. Те използвали този метод вместо картографирането на температурата на водата в източната част на Тихия океан. При него се постига прогноза за 6 месеца напред, тъй като се влияе от духащите около екватора ветрове. Използвайки новия метод, учените успешно са предвидили, че през изминалите две години няма да има събития, свързани с “Ел Ниньо”. Прогнозират обаче да има през втората половина на годината. Според тях предстоящото лято ще е най-горещото в историята.

Но климатологът Тим Барнет не е съгласен. “Методите, използвани от германските учени, са остарели и ме върнаха в 80-те и 90-те години”, заявява той пред “Лайвсайънс”. Други експерти твърдят, че новият подход анализира само статистическите модели на температурата вместо физиката на моретата или атмосферата. По тяхно мнение тези данни винаги могат да се намерят, ако се търси достатъчно. “Рискът от Ел Ниньо през втората половина на 2014 г. се е увеличил, но със сигурност не е гарантиран към този момент”, казва Андрю Уоткинс, ръководител в Бюрото по метеорология на Австралия. Той добавя, че прогнозите за лятното време ще се изяснят през второто тримесечие на годината./КРОСС/