Намерено е изчезналото от плажа в Обзор дете с аутизъм, играело си в басейн

Шестгодишно момиченце с аутизъм бе изгубено на Южния плаж в Обзор, докато плажувало с баба си и дядо си. Възрастните хора установили липсата на детето около 10.30 ч., като след близо час лутане по плажната ивица, решили да сигнализират за инцидента в Районно управление – Несебър.

Своевременно след получаване на сигнала за изгубеното момиченце е създадена организация за издирването на детето, като са насочени допълнителни сили от „Охранителна полиция“ и бургаската жандармерия.

Около 14.45 ч. 6- годишното момиченце е открито на близо 5 км. от мястото, където е забелязано за последно. То си играело в басейна на хотелски комплекс в Обзор без дори да подозира какви притеснения на близките си е причинило с отсъствието си. Предвид леката форма на аутизъм в детето, комуникацията с него е била невъзможна, но по думите на открилите го, то било в добро физическо и психическо състояние, без да е повлияно от високите летни температури.

В издирването на момиченцето се включили близо 20 души, като служителите от вътрешното ведомство били подкрепени от общински служители и доброволци. В стройната организация всеки е получил определени зони, където да се извършват издирвателните действия, като по този начин се е спестило време и ефективността е била по-голяма.

ОДМВР – Бургас за пореден път призовава гостите и почиващите по Южното Черноморие и най-вече отседналите в големите курортни градчета да бъдат максимално бдителни по отношение действията на подрастващите! От началото на летния сезон случая с шест годишното момиченце не е единичен – близките често ползват помощта на социалните медии, но е препоръчително преди да публикуват призив в различните групи, да съобщят в най-близкото полицейско управление за да има адекватна и бърза реакция при издирването на изгубено дете!