Национална онкологична болница „Дева Мария“ отвори врати в Бургас

В Деня на вярата, надеждата и любовта в Бургас отвори врати най-модерната онкологична болница в България- Национална онкологична болница „Дева Мария“. За да покажат съпричастност, на тържеството присъстваха председателят на Комисията по здравеопазване в парламента проф. д-р Костадин Ангелов, депутати от всички политически сили, областният управител на Бургас Пламен Янев, кметът на Бургас Димитър Николов, общински съветници и кметове на съставни общини, представители на всички институции, ангажирани със здравеопазването.

Водещ на събитието бе най-любимата бургаска певица Тони Димитрова, която откри с акапелно изпълнение на „Песен за надеждата“ и обясни непривичната за нея роля с личен мотив. „Сигурно се питате какво правя днес тук? И моето семейство преди време стана жертва на този бич – рака и с цялото си сърце подкрепям инициативата за национална онкологична болница тук в Бургас.“. Тони Димитрова прочете поздравителен адрес от министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, който напомни, че удовлетворението на пациентите е основна цел на всички и вярва, че в Национална онкологична болница „Дева Мария“ ще предостави най-добрите възможности за навременна диагностика и комплексно лечение на злокачествени образувания.

Каква е целта на Националната онкологична болница „Дева Мария“ разказа нейният собственик- Семир Абумелих. „Имаше време, в което бургазлийки раждаха в други градове-с построяването на университетска болница „Дева Мария“ обърнахме това движение към Бургас и днес тук раждат жени от други градове. Това ще направим и с онкоболните пациенти. Много хора търсят лечение в Турция. Когато баща ми се разболя, ние направихме същото- отидохме в Истанбул. Обаче аз имам друго око и гледам на нещата по различен начин. И се замислих- на нашите лекари нищо не им липсва, за да лекуват по „турския“ начин. Инфраструктурата, обаче, сваля от тяхното ниво. Седнах още тогава и си казах – това може да се случи и в България, даже по-добро от Турция. Резултатът вече е видим – възможно най-добрата техника е инвестирана в тази болница. Моята лична амбиция оттук нататък е само една-да успеем средно да увеличим продължителността на живот на онкоболните с 5 години.“

В своята реч проф. Ангелов се върна няколко години назад, когато за първи път се е запознал с идеята на Семир Абумелих. „Преди няколко години когато се срещнахме с г-н Абумелих, той ми каза, че иска да направи такава болница, че никой да не си води родителите или близките в чужбина. Днес разбирам, че е човек, който сбъдва мечтите си. Пожелавам на лекарите да имат по-малко пациенти, а на пациентите- да намират изцелението, за което са дошли.“ Кметът на Бургас Димитър Николов определи събитието като историческо. “Освен огромната инвестиция в оборудване, във високообразовани кадри, това е една голяма надежда за нас, защото тук ще се лекуват пациенти не само от Бургас и региона, тук ще се лекуват пациенти от цялата страна и от чужбина.” Градоначалникът подари на Семир Абумелих статуетка на покровителя на Бургас – Св. Николай Чудотворец с пожелание в новата болница да се творят чудеса. С поздравления към ръководството на специализираното звено и гостите на тържеството се обърнаха и областният управител на Бургас Пламен Янев и съоснователят на центъра за подкрепа на онкоболни пациенти „Дара Хелп“- Невена Манолова.

За да прережат лентата и да поставят официално началото на Национална онкологична болница „Дева Мария“, освен проф. д-р Ангелов, г-н Николов и г-н Янев, Семир Абумелих покани съпругата си Камал и децата си Софиян, Хюсеин и Мериам, които са неотлъчно до него в изпълнението на проекта, съобщават от УМБАЛ “Дева Мария”.

Национална онкологична болница „Дева Мария“ започва поетапно прием на пациенти, като се очаква да заработи в пълен капацитет до няколко месеца.