На 10 февруари концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“

Четвъртата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ и първата за новата календарна година – след едномесечен годишен отпуск за целия състав на бургаския културен институт, предстои в събота, 10 февруари, от 11 часа във фоайето на Операта. В програмата на вокалния концерт ще звучат шедьоври от оперната класика, в изпълнение на изтъкнатите български оперни певци мецосопраното Даниела Дякова, баритона Александър Крунев, на рояла ще бъде Илиана Тодорова.

Началото на новия концертен цикъл в репертоара на бургаския културен институт бе поставено с вокалния концерт на 7 октомври т. год., със солисти: сопраното Людмила Михайлова и баритонът Йордан Христозов, на рояла бе Дария Кръстева. Последва концерт на басите на Бургаската опера – Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков, под клавирния съпровод на Илиана Тодорова – на 4 ноември. Третият концерт от поредицата бе на 18 ноември – със солисти: сопраното Нона Кръстникова и баритонът Марян Йованоски, на рояла беше Игор Кириянов.

През изминалата календарна година Даниела Дякова  бе неотразима Далила в операта по библейски сюжет от Камий Сен-Санс “Самсон и Далила” – на официалното откриване на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023 г. на сцената на Летния театър в Бургас, в ролята на Улрика – в „Бал с маски“ от Верди – както на сцената на Операта и Летния театър, така и по време на Фестивала „Сцена на вековете“ в гр. Велико Търново. Именитото мецосопрано се превъплъти в ролята на коварната филистимка Далила и на спектакъла в първата фестивална вечер на „Опера на светилището“ 2023 г. – на 5 август мин. год. на откритата сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ, беше забележителна като Кармен – в нейната коронна роля в едноименната опера от Жорж Бизе – на 19 август, също на сцената сред древните каменни блокове на Беглиткаш, както и в образа на Азучена, друга нейна емблематична роля, в която разкрива цялото богатство на певческия си и артистичен натюрел – в операта от Джузепе Верди „Трубадур“. Даниела Дякова участва и в редица камерни прояви на Държавна опера – Бургас през 2023 г. Великолепното мецосопрано се представя безапелационно във всяка своя сценична проява – с достолепие, вкус, овладяност на гласа и богати въздействащи темброви нюанси.

Другият солист във вокалния концерт ще бъде изтъкнатият български баритон Александър Крунев, който преди месеци чества тържествено своята 60-годишнина на сцената на Бургаската опера, в компанията на свои приятели и съмишленици, под палката на маестро Деян Павлов. Крунев се представи с изключителен успех пред многобройна публика в края на м. март 2023 г.. на бургаска сцена в една от коронните си роли – на тъжния шут Риголето в едноименната опера от Джузепе Верди, в която се е превъплъщавал над 100 пъти. Зад диригентския пулт бе Матей Поп от Румъния /гост/. Александър Крунев има в репертоара си внушителен набор от образи, които пресъздава със забележителна зрялост, задълбоченост, артистизъм, стабилност и брилянтно вокално майсторство. Именитият баритон придава достолепие и характерната суровост на образа на Върховният жрец на Дагон /богът на филистимците, който са завладели еврейския народ/, вдъхващ респект и страхопочитание – във великолепен, споен емоционално и професионално подплатен, тандем с Даниела Дякова в операта „Самсон и Далила“  – и на сцената на Летния театър в Бургас, и на откриването на фестивала „Опера на светилището“ в Бегликташ. През изминалата 2023-та година Александър Крунев участва и в камерни концерти на Бургаската опера, както и в мащабната оперна гала под палката на маестро Славил Димитров, заедно със солисти, оркестър и хор на Държавна опера – Бургас.

На рояла в събота ще бъде безспорният професионалист Илиана Тодорова, която партнира брилянтно на солистите, извеждайки най‐характерното за всяко от изпълняваните произведения – в изискано звучене и съответното настроение. Пианистката свири на редица камерни концерти на Бургаската опера, представяйки се неизменно блестящо.

Ето какво разкрива предконцертно именитото мецосопрано Даниела Дякова: Програмата е базирана на основата на романтичната лирика. По-голямата й част се състои от френска музика, но като цяло ще предложим едно пътуване, започвайки от класиката на Моцарт. Акцентът е френската лирика на Бизе и Сен-Санс. Ще завършим това музикално пътешествие със някои от перлите от света на италианските канцонети.“

В програмата на концерта в събота ще прозвучат: Ария на Далила и дует на Далила и Великия жрец от Второ действие на операта “Самсон и Далила” от Камий Сен-Санс,  Дует на Церлина и Дон Жуан из операта“Дон Жуан” от В. А. Моцарт, Ария на Жерар – “Nemico della patria” от Трето действие на операта “Андре Шение” от Умберто Джордано, Ария на Фигаро из операта“Севилският бръснар” от Джоакино Росини, „Хабанера“ от “Кармен” от Жорж Бизе, предвидени са и изненади в програмата.

В съботния предиобед на 10 февруари четвъртото събитие от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“  ще придаде изискан привкус и ще зареди емоционално присъстващите във фоайето на Операта, което вече се затвърди като предпочитано място за камерни музикални прояви.

Следващият концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас е на 24 февруари от 11 часа във фоайето на Операта, с участието на сопраното Шмилена Султанова и баритона Бранимир Недков. На рояла ще бъде Мира Искърова.

 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“, работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/vokalen-kontzert-0s9zsf и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-foaye-burgas-opera-foaye-1400516/performance.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *