Областният управител и наследниците от Черноморец подписаха колективно писмо до три министерства

Днес областният управител на Бургас Пламен Янев, кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, директорът на ОД „Земеделие“ Бургас Лидия Станкова и началникът на ОСЗ Созопол Петя Куцарова се срещнаха с представители на инициативния комитет на жители на гр. Черноморец в Община Созопол. На срещата те подписаха колективно писмо, което обобщава желанието на гражданите да им се възстановят наследствените земи.

В писмото наследниците настояват за спиране на административните процедури пред ОСЗ – Созопол и за служебна отмяна на издадените решения за обезщетяване със земеделски земи в други землища по причина, че имотите в районите на бившите военни поделения в землище гр. Черноморец са свободни.

До идеята за подписване на колективно писмо се стигна след проведена среща в Областна администрация Бургас на 10 януари, на която представителите на инициативния комитет подчертаха значението на наследствените им земи. Участниците в работната среща обсъдиха възможностите за решаване на поставените проблеми и се обединиха около идеята да се изготвят предложения до компетентните министри за законодателни промени, с които да се регламентира правна възможност  и ред за отмяна на решенията на ОСЗ и възстановяване на собствеността в реални граници.

Веднага след срещата Областна администрация Бургас изпраща предложение до Министерството на земеделието и храните за причисляване на имот, който е в управление на областния управител, към държавния поземлен фонд и може да послужи за удовлетворяване на претенциите на правоимащите лица. Поземленият имот се намира в местността „Акра“ и е с площ от 361 222 кв. м.

Областният управител пое ангажимент да представи техните искания пред Министерството на отбраната, Министерството на регионалното развитие и на Министерството на земеделието и храните.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *