Обсъдиха дейностите по проекта за модернизация на Рибарско пристанище – Поморие

По инициатива на местните рибари кметът Иван Алексиев се срещна с тях, за да обсъдят заедно дейностите по изпълнявания в момента проект за модернизация на слипа за рибарски лодки в Рибарско пристанище – Поморие, съобщава Община Поморие.

В присъствието на представител от фирмата изпълнител и експерти от Община Поморие, отново бяха разяснени всички детайли, свързани с настоящата реконструкция. Целта е да се подпомогне работата на хората в бранша, тъй като пониженото ниво на морската вода в последните няколко години създаваше трудности при качването на домуващите риболовни съдове на съществуващия слип, поради недостатъчна дълбочина на мористата му част. Особено при отлив тя бе над нивото на газене и това наложи предприетите мерки за поставяне на бетонова монолитна част, която да повдига старата основа на слипа до нивото на лебедките.

Бяха обсъдени най-удачните варианти за изграждане на скари за риболовните съдове от дребномащабния сектор, които домуват целогодишно на територията на южния рибарски хелинг. Пред опцията за скари от импрегниран дъб или фелензи от дебелостенни полиетиленови тръби Ф160 мм, риболовците се спряха на втория вариант. По думите им въпреки високото качество на дървото, под водата то бързо бива изяждано от морски червеи. Освен подмяна на напречните греди (фелензи), ще бъде извършена и подмяна на досегашните поцинковани шпилки за захващане с шпилки и гайки от неръждавейка, както и на надлъжните греди с дебелостенни полиетиленови тръби Ф100 мм. Напречните тръби на скарите ще се монтират през 1 м, а надлъжните ще се монтират по индивидуален размер спрямо плавателния съд.

„За мен беше важно да чуя вашето мнение от гледна точна на дългогодишния ви опит. Вие сте хората, които работят и ще работят тук, затова трябва работата ви да е максимално улеснена и да развиваме този поминък по най-добрия начин. Ще изградим здрави скари за лодките ви, съобразно вашите нужди, при спазване на всички изисквания и стандарти, посочени в законовите разпоредби за този тип обекти.“, каза кметът Иван Алексиев.

Сред другите основни дейности в рамките на проекта са:

  • Разчистване на съществуващи съоръжения (дървени скари и др.), почистване и награпяване на бетона на слипа с цел по-добър контакт с новия монолитен бетон;
  • Машинен изкоп на скални маси, контролиран от водолаз, за достигане на проектни коти. Масите от изкопите се депонират на указаните по проекта депа, а отделните стърчащи скални участъци се разбиват с багер с пневмочук;
  • Освобождаването на ремонтната площадка от строителни отпадъци;
  • Доставка, полагане и прецизно подравняване под вода на трошен камък за монтаж на стоманобетонови елементи за подводната част на слипа;
  • Монтиране на опорни блокове и сглобяеми плочи за подводната част на слипа;
  • Изпълнение на монолитна част на слипа в надводната част;
  • Изпълнение на стоманобетонови пътеки между секциите;
  • Повдигане фундаментите на лебедките и монтаж на лебедките.

Резултатът от дейностите ще бъде улесняване качването на лодките при отлив и предотвратяване заливането им при вълнение и прилив, както и по-функционално обслужване при изпълнение на дейностите по приставане и сервизиране.