Обявено е тримесечно извънредно положение в десет региона на Турция

Турският президент Реджеп Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона, засегнати от земетресението. На пресконференция държавният глава съобщи, че досега в страната му са регистрирани 3549 смъртни случая и 22 168 ранени, съобщи NOVA.

“Изправени сме пред една от най-големите катастрофи не само в историята на нашата република, но и в света. У нас има 3549 загинали и 22 168 ранени. Най-голямата ни утеха е, че досега повече от 8000 наши граждани са спасени от развалините”, добави той. Досега в региона на труса са изпратени 54 000 палатки, 102 000 легла и други стоки от първа необходимост, допълни президентът.

“На първо място, отпуснахме 100 милиарда лири за спешна помощ и подкрепа”, продължи той. “В момента в района на катастрофата работят 53 317 души от издирвателно-спасителния и помощния персонал. Броят им се увеличава с всеки изминал час с екипи от Турция и чужбина. В допълнение към хилядите специализирани служители, нашата жандармерия дежури в района на бедствието с 54 товарни самолета, а командването на бреговата охрана – със свои 10 кораба и лодки. В региона има близо 1000 линейки и 5 000 души здравен персонал в 2 самолета линейки”, каза още Ердоган.

Той заяви още, че обучението е преустановено до 13 февруари в училищата в цялата страна и до 20 февруари – в районите на бедствието.

Турският президент заяви още, че се планира да бъдат отворени хотелите в района на Анталия, където временно да бъдат настанени хора, засегнати от трусовете.