Обявено за решаване дело за убийство

syd1Състав на Бургаския апелативен съд разгледа по реда на задочното производство делото срещу Динко В., подсъдим за умишлено убийство на Бехчет И. и го обяви за решаване. Мъжът обжалва 18-годишна ефективна присъда, наложена от Окръжен съд – Бургас.

50-годишният Динко В. е признат за виновен за това, че на 20 март 2015 г. в местността „Перчемлията“, в землището на село Изворище, община Бургас, умишлено умъртвил Бехчет И. и за това, че по същото време и място унищожил противозаконно чужда движима вещ – лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Пасат“. Присъдата да бъде изтърпяна при първоначален „строг режим“ е постановил окръжният съд. Подсъдимият е осъден да заплати на Г. И., Ш. М. и А. И. по 150 000 (сто и петдесет хиляди) лева, като обезщетение за претърпените неимуществени вреди от убийството на техния родственик.

Подсъдимият Динко В. не се яви в съдебното заседание. От постъпила справка по делото от Второ РУ на МВР става ясно, че до момента от проведените оперативно издирвателни мероприятия лицето не е намерено. Мъжът е обявен за общодържавно издирване. Няма данни да е напускал пределите на страната. Подсъдимият има наложена мярка за неотклонение “задържане под стража“ от Апелативен съд – Бургас.

Въззивният състав установи, че неявяването на подсъдимия няма да попречи на изясняване на обективната истина и даде ход на делото. Прокурорът пледира за потвърждаване на първоинстанционната присъда като правилна и законосъобразна. Представителят на частните обвинители се присъедини към становището на прокуратурата. Защитата настоя за отмяна на постановения съдебен акт и за оправдаване на подсъдимия, алтернативно връщане на делото за ново разглеждане в окръжния съд.

Бургаският апелативен съд ще се произнесе в законоустановения срок.