Оперетата „Прилепът“ във вторник в Опера-Бургас

Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера във вторник. Искрящото настроение – като пенливо шампанско от бала на Княз Орловски, е гарантирано на 27 февруари от 19 часа – със спектакъла на една от най‐популярните оперети на Йохан Щраус‐син – “Прилепът”. Залата на Операта ще бъде подвластна на виенския вкус към аристократичен живот, в ритъма на валса, полката, кадрила и кан‐кан‐а. Присъстващите ще се насладят на виталната постановка и прекрасната музика на Щраус, която зарежда, носи естетическа наслада и хармонизира.

Оперетата в три действия привлича и ценителите, и широката публика, с бляскава музика, носеща аристократичен привкус, финеса и лекотата на виенския валс. Произведенията на Щраус са характерни със своите жизнеутвърждаващи послания, създаващи усещане за пренасяне в друга реалност – на изискани обноски, блясък и изящност.

Зад диригентския пулт във вторник застава младият Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе. Той има внушителна творческа биография, носител е на престижното отличие за принос към българската култура и изкуство “Златно перо” за 2019 г. Носител е и на приза „Млад музикант на годината“ за 2020, присъдена от БНР, както и на редица престижни международни и национални награди. Бургаската публика познава маестро Косев от концерта на Мариана Попова с оркестъра на Държавна опера – Бургас – по време на Бургаските музикални празници 2021 г.. През м. ноември 2023 г. младият диригент бе запомнящ се зад пулта в Моцартовия шедьовър „Дон Жуан“. След спектакъла музикантите признаха, че въпреки тричасовото свирене на нелеката партитура, не са почувствали умора, като оркестърът звучеше изключително балансирано, с адекватна на действието динамика.

В  забележителния артистичен каст на „Прилепът“ във вторник е оперната прима Еделина Кънева /гост/, която от края на 2022 г. е и директор на Националния музикален театър – ДМБЦ „Стефан Македонски“ – в ролята на Розалинда, /преди дни тя, заедно с друг обичан български изпълнител – Орлин Горанов, изпълниха залата в Плевен на концерта спектакъл „Приказка за двама“, с оркестъра на Операта, под палката на Деян Павлов/. Тенорът Марчо Апостолов /гост/ излиза на бургаска сцена като Габриел фон Айзейнщайн, солист на Музикалния театър. Гост‐солистите Еделина Кънева и Марчо Апостолов отново ще бъдат /както в края на м. ноември, в същата постановка, на същата сцена/ обичайният великолепен сценичен тандем. Те не просто изпълняват ролите си, а съпреживяваха всеки един момент от сценичното действие, разбира се, подплатено с блестящи вокални качества, представени по убедителен начин – с настроение, отношение към публиката и подплатено със съответните качества самочувствие.

Като закачливата хубавелка Адела бургаската публика ще има възможността да види сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Тя изпълнява с финес и лекота бравурната партия и представя блестящо образа на субретния персонаж в оперетата – на амбициозната хитруша, която е камериерка в дома на Розалинда и Айзенщайн. Характерни за сопраното са както колоратурните височини, така и като шармантното присъствие, закачливост и артистичност на сцената.

  Останалите роли, всяка от които има важна функция в забавния сюжет, характерен със забавни обрати, заплетени ситуации и „поуки за възрастни“, т.е. за пораснали деца, които са пропуснали да си научат някои житейски уроци, са поверени на чудесните артисти от състава на Бургаската опера: мецосопраното Лина Пеева, в ролята на Ида – сестрата на Адела, която е актриса в театъра на Доктор Фалке, където Адела мечтае да играе “най-голямата роля за най-малкия хонорор”/; Яни Николов, тенор – като Алфред, който е влюбен безумно в Розалинда и поради своето увлечение, попада погрешно в затвора – вместо Айзенщайн/; Йордан Христозов, баритон,  в образа на Доктор Фалке – директор на театъра, увлечен от Адела, която се представя за Олга на бала на Княз Орловски; Мирослав Димитров, тенор – в хумористично-сатиричния образ на адвоката Доктор Блинд; Костадин Мечков, бас, като Франк –директор на затвора; Шмилена Султанова, сопран – в ролята на Княз Орловски, който организира бляскави светски събития; и Петър Тихолов, като Фрош – надзирател в затвора, който предпочита да “чете” “Сливовиц” в бутилка, вместо Стария завет.

Постановката на „Прилепът“, носеща характерните иновативни черти и тенденции в  съвременни сценични похвати, включващи мултимедия, по-семпли декори, които дават възможност за акцентиране върху актьорската игра и посланията на музикалните мотиви, е дело на Ханс Нюенхюис от Нидерландия. Либретото на „Прилепът“ е на Карл Хафнер и Рихард Жене. Режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията и костюмите са на  Мадис Нюрмс. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Александър Чепанов, танците са дело на Недко Георгиев, репетитор на балетния състав е Марина Змеева-Маркова, концертмайстор е Христо Белчев. В зрелищната постановка участват артистичните състави на хора и балета на Държавна опера – Бургас.

Настроението за публиката е гарантирано, а известните теми от оперетата, отдавна заживели свой автономен живот в музикалното пространство, ще я потопят в неповторимата атмосфера и изисканост на виенския стил на живот, мислене и европейска култура. Присъстващите в залата на Операта ще се насладят на виталната постановка и прекрасната музика на Щраус, която зарежда, носи упование, пречиства и хармонизира.
И може би точно комичната линия, забавните сюжетни каламбури и щастливия поучителен финал за всички участници в занимателната история с аристократичен привкус, гарнирана с красиви тоалети, полка, канкан, шампанско и много усмивки, са така необходими в днешния ден.
За да ни дадат една по‐светла перспектива. А надеждата за хубав финал като в добрата стара оперета, когато всичко завършва щастливо, защото така повелява традицията, е вездесъща. И това е мисията на Артиста – да я даде на публиката, да пресъздаде една добра приказна история на сцената!

Билети – на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/komichna-opereta-0gq9tt7

 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1400572/performance.html.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *