Отбелязваме Деня на детето

Инициативата за празнуването на Ден на детето, като международен празник идва от Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена през 1925 г. в Женева (Швейцария). Тя е подета в някои страни по света, сред които – отначало в САЩ, а от 1927 г. – и България – на 8 май, той се чества под патронажа на княгиня Евдокия; по-късно е по този на съпругата на Борис III.

Вече като международен празник, учреден през 1949 – 1950 г. в Москва, на 1 юни започва да се отбелязва Международен ден за защита на децата, с което име е възприет и официално в СССР и страните от Социалистическия блок, както и в някои други страни по света под тяхно влияние. На тази дата той е възприет основно от тях и остава на нея и след падането на комунистическите режими в тези страни. Набляга се основно на различни увеселения и ваканции.

По целия свят Денят на детето започва да се чества, след като на 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата, въпреки че самата дата не е повсеместно възприета, а в различните страни по света е определена, според местните условия и традиции. Съдържанието и смисълът на празника навсякъде са сходни – това е ден, посветен на усилията да се постигне щастие за всички деца.

Днес в цялата страна се отбелязва 1 юни. За деня на детето Община Поморие е подготвила подарък за децата и техните родители – точно на 1 юни, събота, от 10.00 до 12.00 часа всички съоръжения на лунапарка в центъра на града ще работят безплатно за децата и техните родители.

А Ротари клуб – Поморие на 1 юни  организира традиционното състезание по майсторско колоездене. Участие могат да вземат всички деца на възраст от 5 до 14 години. Добре дошли са и техните родители и близки, за да окуражат колоездачите и да допринесат за празничното  им настроение. Състезанието ще се проведе в пространството пред църквата „Свето Рождество Богородично“ на 01.06.2024 г. /събота/, като регистрацията на участниците ще започне в 9.15 часа, а същинската надпревара – в 10.00 часа. Организаторите обещават големи награди и празнична торта за всички състезатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *