Отбелязване на Никулден в Поморие и Ахелой

Повече от 300 порции осветена рибена чорба бяха раздадени на Рибарско пристанище – Поморие днес, по повод светлия празник Никулден. На пенсионерите в двата клуба – „Анхиало“ и „Свети Георги“ също бяха предоставени 100 порции, от които възрастните хора да хапнат за здраве. Денят започна с литургия в местните храмове, от които по-късно тръгнаха литийни шествия с певческото участие на дамите от хор „Благовестие“ с диригент Йорданка Туджарова. По пътя на литията с песни молитви към Свети Николай чудотворец бяха благословени плавателните съдове на местните рибари. На този ден в Поморие винаги се почита и паметта на хората, изгубили живота си в морските води. Кметът Иван Алексиев и председателят на Общински съвет Адам Адамов хвърлиха венци в морето за упокой на починалите, съобщиха от Община Поморие.

По традиция беше отслужен молебен и на параклиса на Свети Николай, намиращ се на Рибарското пристанище. За раздаването на осветения курбан на всички присъстващи отново неизменна помощ оказаха учениците от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, водени от учителките Нина Куртева и Радостина Андонова.

„Днес е Никулден, много почитан и тачен от нас празник. Затова първо искам да се обърна към рибарите и всички, които са в морето. Бъдете живи и здрави и винаги се връщайте на родния бряг с пълни мрежи. На всички именици, банкери и търговци желая здраве и успех. Нека Свети Николай да бди над нас, да пази нашия град и да се радваме на прекрасното необятно море, защото то ни дава сили, вдъхновение и живот!“, каза кметът Иван Алексиев и благодари на всички, допринесли за празника.

Никулден бе отбелязан подобаващо и в град Ахелой, където също хората имаха възможност да опитат осветени рибни ясния, а рибарите да получат благословия за здраве и берекет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *