Планетариум – Бургас отвори врати

С детско звездно шоу и виртуална разходка в Космоса за най-малките започна първият работен ден на Планетариум – Бургас. Новото съоръжение беше открито навръх един от най-обичаните български празници – 24 май, от кмета на Бургас Димитър Николов и от генералния директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Петър Сеферов, съобщиха от Община Бургас.

Като във фантастичен сценарий деца, облечени като звезди, излязоха от сферичната сграда на Планетариума, за да пренесат с вълшебните си танци всички присъстващи в тайнствения свят на галактиката. След тържествено извършения водосвет нетърпеливите посетители успяха да се докоснат до магията на Вселената, наблюдавайки 2D и 3D визуализации в реално време посредством последен модел оборудване.

По време на тържеството най-малките посетители участваха във вълнуващи арт работилнички и изработваха макети на планети. В детския научен център „ПланетУм“ пък малчуганите участваха в забавни игри на космическа тематика. За всички деца, желаещи да посетят Планетариума и да наблюдават галактики, планети и съзвездия, входът на 1 юни в рамките на целия работен ден от 10,30 до 19,00 часа ще бъде свободен.

Планетариумът е поредната стъпка на ДП „Пристанищна инфраструктура“ в посока развитие на Зоната за обществен достъп на пристанището. Сградите на Морската гара, на емблематичния Брегови център за управление на трафика и на Конгресния център, изградени от ДППИ, както и реновираната Магазия 1, оформят любимата на бургазлии и гости на града градска среда на самия морския бряг.