Поискаха по-строги закони за пияни и дрогирани шофьори

БСП и “Възраждане” призоваха парламентът да разгледа максимално бързо промените в Наказателния кодекс, които отменят условната присъда и премахват паричната гаранция за пияни и дрогирани шофьори.

От парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова се обърна към депутатите:

“Уважаеми народни представители, сигурно сте чули, че онзи дрогиран и пиян шофьор, който блъсна и уби 14-годишно момче в Бузовград, е пуснат на свобода срещу 3 000 лв. парична гаранция. Сигурно сте чули, че днес Бузовград и Казанлъшко се вдигат на справедлив бунт. Проговаря ли съвестта ви? За девети път поставям въпроса да се вкара в дневния ред и да се приеме промяната в Наказателния кодекс, внесена от „БСП за България“, която казва, че за пияни и дрогирани шофьори няма да има условна присъда, ще се отнема превозното средство и ако е доказано престъплението – ще лежи в затвора 20 години.

И за осми път получавам един и същи отговор – не е важно, може да почака. Може ли да почака войната по пътищата, която взема жертви колкото за един локален военен конфликт? И е въпрос на половин час работа. Това са два текста, които имат подкрепата на прокуратурата, на съда, на МВР. Тези институции се нуждаят от този текст, заявиха го многократно, за да има справедливост в България. Нека да си свършим работата.

Ние от „БСП за България“ няма да спрем да поставяме този въпрос всеки ден. Всеки ден по един депутат ще излиза и ще започваме деня с този апел. Ще станем като онази прословута фраза в Рим: „Картаген трябва да бъде разрушен“. Всеки ден по един ще става и ще повтаря думите на Марк Порций Катон Стари, за да може този проект за закон да влезе в правна комисия и за разглеждане в зала. Справедливостта и съвестта ни изискват най-накрая да го решим.”

Петър Петров от “Възраждане” каза следното:

“Ние от “Възраждане” също настояваме за промени на квалификациите на умисъла на престъпления. Настояваме за премахване на условните присъди и по-тежки санкции при тежки последици. Искаме 20 години и отнемане на превозното средство”.

Той обясни, че настояват за разглеждане на законопроект за промени в НК, касаещи престъпленията против транспорта, внесен от „Възраждане” през октомври 2022 г., и отправи апел към колегите си той да бъде разгледан.

2 Отзиви

 1. muncho penev

  В държавата на Ганьовците е така. Ако искаш да убиеш някой просто го блъскаш с колата и те пускат под домашен арест за 2 години и после шапка на гояга.

  • И, защо да се отнема превозното средство, а не правото за управление на МПС? И, ако не се докаже, той или ще получи условна, или ще получи минимална присъда, ще си купи ново превозно средство, и пак ще седне зад волана пиян, или дрогиран…
   Отнема му се правото за управление на МПС за пет години, и като изтекат минава отново на изпит. Ако повтори упражнението с пиенето зад волана му се отнема завинаги!
   Другото е, че ако се приеме такова Законодателство, то трябва да бъде приложено, и за проектирането, и изпълнението на пътищата! Безопасността е преди всичко, а нейното умишлено “пренебрегване” (корупция) е престъпление. А, там говорим за кражби в особено големи размери!