Поклон пред Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Днес се навършват 148 години от гибелта на революционера Христо Ботев, дал живота си за свободата и независимостта на България.
Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. С решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 –ри юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година на тази дата в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.

И Поморие почете Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.  148 – та годишнина от гибелта на Ботев беше отбелязана с поклонение пред бюст-паметника на поета революционер в кв. „Свети Георги”. В програмата, организирана от Читалище „Светлина 1939“ взеха участие Васил Дурев от ДГ „Веселушко“, ученици от ОУ „Хр.Ботев“ и Певческа група „Тракийка“, а прочувствено слово произнесе Донка Китанова, секретар на НЧ „Светлина“.

“Мълчаливо свеждаме чела под звуците на онази съкровена Ботева изповед „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ и коленичим, сякаш за да бъдем по-близо до земята, съхранила завинаги ония, които отдадоха живота си на Отечеството! ” Това бе малка част от силното слово, изнесено от Донка Китанова пред бюст-паметника на Ботев.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет Адам Адамов, общински съветници и много поморийци  преклониха глава пред личността и подвизите на поета -революционер, като отрупаха с цветя паметника на Ботев в Поморие. По  традиция паметта на Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на България, беше почетена с 2-минутен вой на сирените от системата за ранно оповестяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *