Полски туристи и спасители в сблъсък на плажа в Слънчев бряг

Полски туристи и спасители са влезли във физически сблъсък на плаж в „Слънчев бряг“ в понеделник. Чужденците са дали обяснения в полицията, а според концесионера, те не са спазили флаговата сигнализация и са посегнали първи на неговите служители.

Ето изявлението от дружеството концесионер на Южния плаж в Сл.бряг:

“На 08.08.2022 г.  група полски туристи са влезли в морето при вдигнат червен флаг поради бурни вълни и особено опасни подводни течения.  Същите са били предупредени многократно от двете спасителки, работещи на най-близкия пост, че влизането във водата е абсолютно забранено. Чуждите туристи във видимо нетрезво състояние са се държали изключително арогантно и обидно към двете дами- използвали са унизителни реплики и неприлични жестове.  Неколкократно им е бил подаден сигнал със свирка и указания да се върнат. Туристите не са предприели абсолютно нищо след сигналите, продължили са да навлизат навътре в морето. Спасители от съседен пост са тръгнали след тях, като настоятелно са ги увещавали да излязат, защото времето е било много лошо с бурни вълни и реална опасност да  се случи инцидент. Един от полските туристи е загребал шепа пясък от дъното на морето и го е хвърлил в очите на спасител, а друг от туристите го е нападнал физически, като го е блъснал и съборил.Реанимационният екип, ситуиран на плажа е пристигнал и лекарите са оказали първа помощ на спасителя, като са почистили очите му от пясъка. При тази проява на агресия към спасителя, неговите колеги са се намесили да го защитят и да прекратят нападението над него. Вярно е, че ситуацията е излязла извън контрол, имало е викове и скандал, бутания. Докато спасителите на южния плаж са се опитвали да извадят от водата поляците, с цел да опазят живота им, по същото време на съседен плаж  трима души са започнали да се давят едновременно. Спасителите там са  успели да извадят от водата двама, за съжаление третият се е удавил. Туристите трябва да разберат, че когато спасителите не ги допускат във водата, това е за да ги защитят от собствената им самонадеяност или безотговорност. Времето е много лошо, има опасни подводни течения, мъртво вълнение и едновременно високи вълни. За пореден път отправяме апел към всички туристи да бъдат отговорни и дисциплинирани, когато са на плажа.”

От полицията в Несебър уточниха, че са свалени обяснения и са получени видеоклипове. Установена е самоличността на спасителите, сочени от туристите за участници в инцидента. Очакват се медицински свидетелства от пострадалите поляци относно получените телесни увреди.