Поморие отбеляза 146 години от Освобождението на България

На 3-ти март честваме един исторически триумф- Освобождението на България. За първи път този ден е отбелязан през 1879 г. във Велико Търново. А от 1991 г. е обявен за национален празник на Република България. По традиция, днес празникът се чества с вдигане на националното знаме и поставяне на венци на множеството паметници на героите от Руско-турската освободителна война.

Поморие също отбеляза 146 години от Освобождението на България от османско робство. В навечерието на празника в залата на Народно читалище „Светлина 1939” се състоя празничен концерт с участието на децата от ДТС „Светулка“, ДГ „Веселушко“, ОУ „Христо Ботев“ и дамите от певческа група „Тракийка“ при Тракийско дружество „Одринска епопея“.

Програмата продължи на 03.03.2024 г. с общоградска церемония пред паметните плочи на участниците в Освободителната война. С помощта на почетен караул  от военно формирование 48940 – гр. Бургас бе издигнат националният флаг на Република България. В памет на всички герои, загинали за свободна България, беше отслужен благодарствен молебен от отец Борис Георгиев от храм „Свето Рождество Богородично“ , с певческото участие на дамски хор “Благовестие” с диригент Йорданка Туджарова. В празничната програма взеха участие: Танцов състав от Основно училище „Христо Ботев“ с ръководител госпожа Велиана Дачева, Детски фолклорен танцов състав „Раковина“ към ЦПЛР – ОДК Поморие с ръководител Владимир Данаилов, децата от от група “Теменужка” при Детска градина „Детелина“ с учители Славка Мешкова и Тотка Колева, малчуганите от Детска градина „Веселушко” – група „Мечо Пух“ и група „Звездички“ с ръководител Рада Петрова, ученици от СУ „Иван Вазов“ Анжела Кръстанова и Стела Пеева и сборна формация от ОУ „Христо Ботев“ с учители Йорданка Георгиева и Лина Коева. В края на церемонията бюст-паметникът на Левски и паметните плочи на участниците в борбите за национално освобождение бяха отрупани от венци и цветя.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *