Потвърдено задържането под стража на двама, обвинени в опит за контрабанда на екстази

Апелативен съд – Бургас потвърди задържането под стража на мъж и жена, обвинени в опит за контрабанда на над 32 килограма екстази. Въззивната инстанция не уважи жалбата на обвиняемите Емилиян С. и Галина В. срещу взетата от Окръжен съд – Ямбол  мярка за неотклонение

“задържане под стража“ и потвърди определението на първата инстанция.

Двамата са привлечени като обвиняеми за това, че на 05.01.2023г. около 07,15 ч, през ГКПП – Лесово, област Ямбол, с лек автомобил „Тойота-Ярис”, собственост на Емилиян С, без надлежно разрешително са направили опит да пренесат през границата на страната от Р. България в Р.Турция, високо рисково наркотично вещество, а именно – екстази с общо бруто тегло 32 236 гр, разпределено в пакети, като деянието е останало недовършено, поради намесата на митническите власти.

В хода на проверката в лекия автомобил, с който обвиняемите пътували, митничарите открили в двигателния отсек и в заводските кухини в задната част пакетите с таблетки, които при направения полеви тест реагирали положително на  екстази.

За престъплението по чл. 242, ал. 2 от НК, за което Емилиян С. и Галина В. са обвинени, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Според въззивната инстанция, определената от Окръжен съд – Ямбол мярка за процесуална принуда е правилна и законосъобразна. Апелативните съдии споделят изводите за наличие на предвидените в закона предпоставки за задържането на двамата обвиняеми.

От събраните доказателства до момента магистратите правят обосновано предположение, че е възможно лицата да са автори на деянието, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“. „Начинът на опаковане и укриване на наркотичните вещества, тяхното количество и вероятно висока стойност, извършената регистрация на автомобила непосредствено преди пътуването, при която му е правен технически оглед от компетентните държавни органи, съвместното живеене на съпружески начала на обвиняемите, поведението им при огледа, за което говорят разпитаните митнически служители, обосновават предположение, че двамата имат отношение към намерените вещества, превозвани в автомобила, и това отношение към настоящия момент и според наличните доказателства може да се приеме за извършителство“, посочва в определението си апелативният съд.

Според въззивния състав предвиденото наказание за деянието по повдигнатото обвинение правилно е прието от първостепенния съд като реална предпоставка за укриване на обвинените лица.

Апелативните съдии приемат, че към настоящия начален етап на разследването мярката „задържане под стража“ е адекватна на целите по чл.57 от НПК и най-подходяща за двамата обвиняеми.

Определението на Апелативен  съд – Бургас е окончателно