Почитаме Възнесение Господне

Православната църква чества един от 12-те големи празници – Възнесение Господне. На 40-тия ден след Възкресението си Христос се срещнал за последен път с учениците си, дал им напътствия за разпространението на вярата по света и ги зарадвал с обещанието за Светия Дух. Простил се с тях и се възнесъл на Небето. Невидима сила вдигнала живия Исус Христос и го понесла нагоре във висините, докато се изгубил от погледите на събралите се.
С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. Според поверието, ако човек мълчешком отиде при пуст кладенец и погледне в него, вместо своя образ ще види образа на онзи свой починал роднина, за когото си мисли в момента. Ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна
Спасовден е свързан със спомена за починалите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия през нощта росен. С него могат да се лекуват болните.
Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.
За имен ден днес черпят Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска.
Спасовден е празник на гр.Ахелой. Празничната програма започва с Архиерейска Света литургия в храм „Възнесение Господне”. От 10.00 ч. се открива на лятната сцена 16-ият Регионален тракийски фолклорен събор „Спасовден”. От 19.00 ч. започва празничният концерт на откритата сцена в парка в гр.Ахелой, с участието на Ансамбъл “Чинари” и Трио “Булгарина”, а празничната заря ще загърми в 20,50 ч.