Превенция на насилието чрез спорт

Спортът е неразделна част от интелектуалното и емоционалното развитие на подрастващите. Той ни учи на дисциплина, формира в нас качества като себеуважение и уважение към другите, толерантност, отговорност и екипност. Концентрацията и умението да се справяме с предизвикателствата в живота, стремежът към победа и адекватно приемане на загубите бяха част от въпросите, които се дискутираха по време на среща в Бургас, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
Събитието е част от кампанията, която Областна администрация Бургас и Регионален инспекторат по образованието реализират като мерки срещу агресията сред младежите в училищата. „Превенция на насилието в училище чрез спорт“ бе темата на дискусията, в която участие взеха заместник областните управители Севдалина Турманова и Владимир Крумов, директорът на РИО – Виолета Илиева, учители по физическо възпитание и спорт, ученици от бургаските училища, представители на институции.
Директорът на Националното спортно училище „Юрий Гагарин“ в града представи пред многобройната аудитория спортните постижения на възпитаниците на учебното заведение.
Голям интерес сред младежите предизвика изявеният спортист маратонец Шабан Мустафа, който представи пътя, по който от обикновено момче израснало в малко българско село се става няколкократен шампион на България по планинско бягане, носител на множество призови отличия и „Любимец на феновете“. По думите му заложените в човек качества и таланти не са достатъчни, за да станеш първенец в спорта, необходими са усилия, постоянство, тренировки, хранителен режим, които от своя страна каляват характера на младите хора и ги превръщат в победители.
Силно мотивиращ за присъстващите ученици се оказа и разказът на учителка по физическо от карнобатското училище „Христо Смирненски“ за успехите на ученика Кадир Ахмед. Един от най-буйните и палави ученици,който влага цялата си енергия в тренировки и печели редица медали и титли.
Инициативата продължава като предстои среща- дискусия на тема „Изкуство срещу агресията“.