Преди 115 г. е провъзгласена Независимостта на България

На 22 септември 1908 г., преди 115 г. е провъзгласена Независимостта на България. Три десетилетия след най-дръзкия самостоятелен акт в българската история – Съединението на Източна Румелия с Княжество България на 6 септември 1885 г., българите отново демонстрират силата на единството и вярата в собствените си сили.

В църквата „Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново, в присъствието на министрите пред събралото се множество, царят прочита предварително подготвения манифест.  Целият български народ ликува. България вече е независимо царство, а Фердинанд получава титлата Цар на българите. Бързо вестта достига до всички краища на страната, където се провеждат радостни шествия.

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 година. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Фондация “25 века Поморие”