Президентът: Достойнството и просперитета на едно общество са в пряка връзка с отношението му към знанието

Нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият просперитет са в пряка връзка с неговото отношение към знанието. Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Това каза президентът Румен Радев по повод честването на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий.

„24 май отново ни събира пред светлия лик на светите братя Кирил и Методий, вдъхновени от примера и чистата обич на поколения българи. Вчера водената от мен българска делегация в Рим се завърна, където бяхме приети от папа Франциск, поклонихме се пред мощите на Свети Константин Кирил Философ. На олтара на Базиликата „Санта Мария Маджоре” положихме цветя на мястото, където през 867 г. папа Адриан Втори освещава книгите на светите братя, написани от тях на новосъздадената от тях азбука. Казвам всичко това, защото навсякъде за нашата делегация вратите бяха широко отворени в знак на огромно уважение заради значимия принос на България към развитието на европейската цивилизация за духовното единение на Европа”, каза президентът.

„Днес се гордеем с далновидността на княз Борис Първи, който прие учениците на Кирил и Методий и създаде българските книжовни школи в Охрид и Преслав, за да разцъфне „златният век” на българския език и култура.

След дълги години на гнет традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на небивал книжовен подем, в което всяко произведение на роден език бе духовен подвиг. Време, в което словото пробуди цял един народ.

Скромни наглед книги, преобръщат цели епохи, наелектрелизират поколения. Огненият дух на Паисий с неговата история, копнежите на братя Миладинови с техния сборник „Песни”, любознателността на Петър Берон с „Рибния буквар””, допълни президентът.

„Днес можем да кажем, че нашите предци именно благодарение на тези първи книги, тръгнали от скамейките на килийните училища, съградиха европейска държава с най-модерни образователни институции.

Днес ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели, изследователи.

Вярвам, че правителството, парламентът, всички ние като общество ще чуем призива на учените за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим дългосрочни решения за тяхното развитие занапред.

Поклон пред просветителите на българския народ. Честит празник”, в заключение заяви президентът Румен Радев, цитира Кросс.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *