Пренастаняват украински граждани от планински в морски райони

Центърът за възстановяване на кадри в Паничище е единствената планинска база на БДЖ, която се използва за осигуряване на задължителен отдих на експлоатационния персонал в дружеството. Съгласно подписания КТД железопътният превозвач има ангажимент за осигуряване на профилакториум към своите служители от експлоатационния персонал.

Към момента в базата са настанени 70 украински граждани, като поетия ангажимент за настаняване беше до месец септември. За да бъде възможно изпълнението на задължението по КТД към служителите на БДЖ, е необходимо настанените украински граждани в Паничище да бъдат пренастанени в почивно възстановителните центрове в гр. Приморско и гр. Варна.

В тази връзка от БДЖ създадоха организация за осигуряване на транспорт от Паничище до Варна и Приморско. Допълнително е съобразено нуждаещите се от постоянни медицински грижи да бъдат настанени във Варна, където има осигурено медицинско обслужване на място за пребиваващите там украински граждани. От друга страна семействата от майки с деца ще бъдат настанени в Приморско, където пребивават други такива семейства.

Необходимо е да се има предвид, че Паничище е планински район с над 1 300 м надморска височина и предвид предстоящото настъпване на зимния сезон не е подходящо място за постоянно пребиваване на семейства с деца и нуждаещи се от медицинско обслужване възрастни хора поради отдалечеността си от населените места./Кросс/

3 Отзиви

  1. мислещ

    Не е ли по етично към нас българите да помислим за нашите съграждани оказали се без домове след наводненията в Средна България и от други места? Все пак те са наши граждани, дълги години плащащи данъци на държавата, а някои и служили за нейната цялост. Защото тези украинци на повечето къщите са цели и са тук на безплатен курорт, а не толкова от зор. Други са избягали да си скрият милионите Евра и накити и да не ги вземат в армията.

  2. мислещ

    За безплатния курорт съм го чувал от тях, самите украинци при случайно дочут разговор с роднини в Украйна.Живея на морето и имам много срещи с тях. Ние им даваме дрехи, обувки а те гледат дали са с етикети и да ли са маркови и модни, и ако не ги връщат и правят скандали някои дори. Имат скъпи нови лимузини Поршета, Ламборджинита, Майбаси и пр. все нови. Много от тях имат и собствени апартаменти на морето но ги дават под наем а те са на почивка в 5 звездни хотели безплатно. Бедния ни народ на такива ли да помага? Взимате от нашите залъци за да давате на тия… 100Процента съм сигурен, че при обратна ситуация, те няма да ни приемат по този начин, както ние тях. Впрочем, в цяла Европа само у нас ги настаняваме в хотели? Защо? Защото има далаверки за собствениците на тези квартири и хотели, а и за власт имащите! В половин Украйна няма война.Да си ходят!

  3. рангел

    Въпроса е пари от Европейския съюз дали се дават и в кой джоб отиват. Иначе няма лошо да се задвижи икономиката на производство а не само търговия и туризъм 3 месеца. Бургаско е тъжна картинка през зимата.Безработица над 20 процента и най-ниските заплати но най-високите цени.