Прогноза за месец юли 2023 година

Жарко или не лятото е в разгара си. Ваканция, море, усещане за свобода и безгрижие…. Ще ни донесе ли юли вълнуващи преживявания? Благосклонни ли са планетните влияния върху нас?
Още от самото начало юли започва обещаващо – квадратурата Плутон-Юпитер се разпада и започва да се усеща повече лекота във въздуха. Този напрегнат аспект беляза целия юни и активира много болезнени амбиции, активира скрити заболявания и донесе много напрежение в живота на хората. Сега е по-спокойно. Не и в любовта обаче. Венера, планетата на любовта е в пламенна прегръдка с Марс, планетата на страстта и то в огнения знак Лъв. Чувствата са ярки, както и всичко около нас, а квадратурата на Уран прави всичко да е много романтично. Бързи флиртове, изненадващи жестове, неочаквани влюбвания. И да, може да донесе раздели – особено ако партньорските отношения са се превърнали в „просто навик“. Планетата Уран е символ на свободата, романтизма и различността и дава своите резултати доста мигновено и рязко. Особено в личните отношения, защото аспектира двете лични планети Венера и Марс почти до средата на месеца, до 13 юли. Още на 10 юли леко ще поутихнат страстите, когато Марс ще влезе в Дева и ще направи действията на хората по-колебливи, а решенията взети след детайлен анализ. Намалява импулсивността.
Но през юли се случва едно от главните за 2023 година звездно събитие. Малко преди Венера да направи своя преход от Лъв в Дева, тя ще забави своя ход и на 23 юли ще тръгне назад. Тогава започва ретроградната фаза на Венера, която ще продължи до 4 септември. Венера е ретроградна по 40 дни веднъж на 2 години.
В звездното небе тя се различава от останалите звезди, защото свети най-ярко. Народът ни я възпял в много песни, чували сме приказки и вълшебни легенди. Това е най-ярката звезда на небосклона, изгрява най-рано и залязва най-късно. Сутрин нашите предци са я наричали Зорница, а вечер – Вечерница. Но и в двата случая говорим за Венера.

Какво показва Венера в нашата астрологична карта? Най-общо казано, Венера показва какво харесваме, какво ценим в живота, как обичаме, какви емоции имаме. Силата на Венера е в нейната слабост т.е. мекота, пластичност, хармония и баланс. Венера е силна в знаците Везни, Телец, Риби.
Какво обаче се случва в нашия живот, когато Венера стане ретроградна? Много е възможно да се възпламени стара любов или да се върне събитие в живота ни, което ни е засегнало емоционално. Ако сме потиснали чувствата си, може да възникне ситуация, която да ни припомни, че не сме били честни със себе си, а Венера е в Лъв и това отваря темата за страстта във връзката. Това да ценим партньора си и да виждаме и признаваме неговата стойност. Можем да осъзнаем, че много от проблемите с партньора, приятелките или сестра ни се дължат на липсата на признание. Добре е да се спрем и без страх да споделим истинските си чувства, истинските си желания и да проявим разбиране към отсрещната страна.

В периода на ретроградност може да ни позвъни приятелка от детството и да ни покани на чаша кафе. Може да срещнем в супермаркета първата си любов, стара романтична връзка. Има вероятност точно сега да разберем истинските си чувства към партньора си и ако връзката не се базира на любов, то раздялата е удачно решение. Понеже Венера отговаря и за финансите, то е възможно да имаме проблеми в тази сфера. Много са сценариите на Венера, но добре е да бъдем наблюдателни за случващото се около нас, за да разберем повече за себе си и мотивите за нашите действия.

Какво не бива да предприемате в периода на ретроградност на Венера?:

  • Не сключвайте брак! Планирайте това важно житейско събитие след средата на септември 2023 г. иначе рискувате да се радвате на кратък семеен път.
  • Не започвайте нова романтична връзка. Относително е как ще завършат взаимоотношенията ви, но по-скоро не е благоприятен момент за това.
  • Не си правете пластични, разкрасителни операции, защото ще се окажат несполучливи. Задължително изчакайте ретроградната фаза да приключи!
  • Бъдете внимателни във финансовите дела и не рискувайте със скъпи инвестиции. Когато планетата стане директна може да се окаже, че сключената сделка не е изгодна и да претърпите загуба на пари. За сметка на това обаче може да се отървете от ненужни вещи и ако ги обявите за продан със сигурност ще се появи точният купувач.

Отново акцентирам върху това, че във фазите на реторградност на планетите е изключително ползотворно да се обърнем към себе си, да се опознаем по-добре и да се приемем такива, каквито сме, без маски и проекции.

Други значими акценти през месец юли:

  • Пълнолуние по оста Рак-Козирог, което засяга темите семейство-кариера. Засилва емоциите и замъглява трезвата мисъл. Не се действа импулсивно, възможни са грешни изводи и реакции.
  • От 8 юли до 13 юли Меркурий в Рак прави опозиция към Плутон в Козирог. Това е индикация за обсебващи мисли, склонност към панически атаки и негативизъм. Думите могат да нараняват. Препоръчват се духовни практики и медитации. Внимание по време на път.
  • На 11 юли Меркурий преминава от Рак в Лъв. Засилва субективността.
  • Новолунието в Рак е на 17 юли в 21 часа и 34 мин. Двете светила са в опозиция с Плутон, а това отежнява аспекта. Плутон е планета, символ на кризи и трансформация и не съветвам да се използва Новолунието за нови дейности.
  • От 13 до 28 юли Сатурн, чистача на кармата също прави опозиция, но към планетата на действието и решителността Марс. Общо взето аспекта ни прави колебливи. Усещане за несигурност и трудно взимане на решения. Аспектът е травматичен – възможни контузии, аварии, катастрофи. Повишено внимание на пътя, особено в дните около Новолунието.

Като цяло романтичен юли с повече напрежение след Новолунието. С почит към ретроградната Венера бих цитирала думите на Хауърд Саспортас: «Не изпитваме ли обич и уважение към себе си, никога няма да повярваме, че някой друг може наистина да ни обича и уважава. Ако ние не сме достатъчно добри за себе си, и никой друг не е достатъчно добър.»
Така, че обичайте себе си, за да получите това и от другите!
Отдайте се на любовта и я празнувайте!

Астролог: Валентина Радиева-Маренова