„Риголето“ с гост-диригент и забележителен солистичен състав в събота

Вечната история за подлост, прелъстяване, излъгани надежди, подмолни пориви, проклятие и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните опери от Джузепе Верди – „Риголето“, ще оживее на сцената на Държавна опера – Бургас  на 18-ти март, събота, от 19 часа. Под палката на  Матей Поп /Румъния/, който дирижира  с голям успех спектакъла на “Трубадур” на бургаска сцена в края на м. ноември 2022 г., ще бъде представен музикално-сценичният разказ за гърбавия шут Риголето, единствената радост в семплия му живот – красивата му дъщеря Джилда, за лишения от съвест Херцог, обединяващ образ на подлостта, както и за всички герои на трагичната приказка за излъганото доверие. Персонажите на една от най-известните опери на Верди, към която самият композитор не е криел своите пристрастия, ще дарят публиката с разнопосочни преживявания – от възхита пред силата на чистата обич, погубена от бездушието, до трагичната безнадеждност на потъпканите наивни пориви.

Пораждащата силни емоции история на „Риголето“ ще бъде разказана в събота на сцената на Операта от великолепен творчески и артистичен състав – чрез средствата на синкретичното оперно изкуство, по начин, който не само доставя естетическа наслада, но и вълнува и поражда разнопосочни въпроси.

На 18 март противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от баритона Александър Крунев – за него това е коронна роля, представяна с успех на различни сцени над 100 пъти. Големият български баритон наскоро навърши 60 години, а на сцената на Бургаската опера неговата кръгла годишнина ще бъде официално чествана на 27 април с концерта „Александър Крунев и приятели“. В ролята на Джилда в събота влиза Мария Цветкова-Маджарова. Прекрасното сопрано ще се превъплъти отново – с професионализъм, усет към изграждането на персонажа и вокално майсторство, в образа на наивната девойка, живееща в своя малък мечтателен свят, откъснат от реалността. Срещайки изкусен прелъстител, в лицето на Херцога, тя попада в неговия демонски капан, който вещае сигурната й гибел. В волята на Херцога на Мантуа, самодоволният безсъвестен прелъстител и бонвиван, влиза тенорът Михаил Михайлов /гост/, който преди дни се представи в ролята на Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини в Балтийската опера в Гданск, Полша. През лятото на 2022 г.. именитият български тенор с международна кариера пя с голям успех същата партия на представлението на Пучиниевата опера в рамките на фестивала „Опера на светилището“ на откритата сцена в тракийското светилище Бегликташ. Михаил Михайлов участва и в концерта „Кирил Манолов и приятели“, с който официално бяха закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022 г. на сцената на Летния театър.

Басът Диман Панчев ще бъде в ролята на разбойника Спарафучиле, Мецосопраното Йоана Кадийска, носител на първа награда от Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие „Стоян Попов“ /17-21 октомври 2022 г./, влиза отново в образа на Мадалена, сестра на Спарафучиле,  Калина Попова, мецосопран, ще бъде в ролята на Джована, Граф Монтероне – басът Делян Славов, Граф Чепрано – Петър Тихолов, бас, Графиня Чепрано – Шмилена Султанова, сопран, Маруло – Бранимир Недков, баритон, Матео Борса – Любомир Тодоров, тенор, Паж – Стефка Христозова, сопран.

Режисурата на постановката, която залага на сложните взаимовръзки между действащите лица и психологически подход в изграждането на образите, е на доц. д-р Александър Текелиев, художник е Иван Попов, диригент на мъжкия хоров състав – също важен участник в цялостното действие, е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. Представлението е със субтитри на български език, които дават възможност да се проследи в детайли драматургичният сюжет и диалозите.

Музиката на „Риголето“ от Верди е възхитителна, постановката постига цялостно внушение, изследвайки характери и представяйки драматични съдбовни обрати, изпълнението – на високо художествено ниво. Завладяваща е обединяващата емоция във Вердиевата опера, спояваща по осезаем начин отделните компоненти на спектакъла, в който всеки един от участниците е равностоен – като вложена професионална енергия и желание. Силните преживявания и емоции са гарантирани в съботната вечер на 18 март от 19 часа в залата на Бургаската опера.

За творбата:

Либретото на прочутото Вердиево произведение „Риголето“ е на Франческо Мария Пиаве, сътворено по пиесата на Виктор Юго „Le Roi s`amuse“ /„Кралят се забавлява“/  Верди така се увлича в написването на операта, че успява да я завърши едва за 40 дни. Първоначалното име на операта, „Проклятието“, впоследствие бива заменяно няколко пъти. Заради цензурата се налагат и някои промени в либретото, като акцентът е върху вътрешната драма на героите. La donna è mobile  е сред най-прочутите и често изпълнявани оперни арии на света – песента на Херцога на Мантуа в третото, последно действие на „Риголето“. В превод заглавието означава „Жената е изменчива/ вятърничава/ непостоянна“.

Билети за “Риголето” – на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/opera-ot-dj-verdi-0tdf98 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1336217/performance.html.