Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на “ПП-ДБ”

Държавният глава Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от “Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

“Като президент съм пряко ангажиран със сигурността на българската държава. Точно затова смятам, че не е целесъобразно да ви връча мандат, след изтеклите записи, и да поверя съдбините на България на вашите партийни лидери. Заради торпилирането на българския суверенитет и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България. По силата на конституцията аз съм длъжен да връча този мандат. Но в името на запазването на остатъците от нормалност в политическата система, на съхраняването на имиджа на България, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат”, призова Радев представителите на ПП и ДБ.

“През следващите дни ние ще водим преговори с другите парламентарни сили, за да успеем да съставим редовно правителство, което да постигне целите и задачите в нашата управленска програма”, каза на свой ред акад. Денков.

“Надявам се да осъзнавате рисковете”, отговори Румен Радев.

“Никога не съм се плашел от тях”, заяви Денков.

Николай Денков (ПП-ДБ) и Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) съобщиха преди дни, че се обсъжда да бъде предложено правителство за 18 месеца с ротационен премиер. В същота обаче от ГЕРБ-СДС обявиха, че замразяват преговорите с ПП-ДБ, след като депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев пусна запис, в който се казва, че има договорка шефовете на службите (Държавна агенция “Национална сигурност”, Националната служба за охрана и др.) в страната да бъдат сменени и “имената са синхронизирани с посолството”.

 

1 коментар

  1. “Като президент съм пряко ангажиран със сигурността на българската държава. Точно затова смятам, че не е целесъобразно да ви връча мандат, след изтеклите записи, и да поверя съдбините на България на вашите партийни лидери….”
    Ако се не лъжа Конституцията казва друго относно правомощията на Президента!
    Оставям на страна записите, които ако се не лъжа са незаконни!
    Но, да приемем че са законни, то всички доклади, записи, сведения и т.н. за умопомрачителната корупция по времето през което е Президент за партийни лидери, от което следствие е загубени милиарди, и брутална емиграция в мирно време, то поверяването на съдбините на България как трябва да се прочита?