Седми концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“

Седмата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в събота, 23 март, от 11 часа във фоайето на Операта. Вокалният концерт ще обагри с различни нюанси на настроението присъстващите в изисканото пространство на фоайето на бургаския културен институт, което вече се затвърди като предпочитано място за камерни музикални прояви.  В програмата ще прозвучат произведения от предкласиката, арии и дуети от класически оперни творби, както и популярни канцонети. В поредното събитие от камерната поредицата на Бургаската опера, чието начало бе поставено през м. октомври 2023 г., солисти ще бъдат: сопраното Йоана Желечева и тенорът Даниел Дамянов, на рояла – Игор Кириянов.

През м. февруари т. год. оперната прима Йоана Железчева пя на родна сцена – в гр. Шумен, пред пълна зала с възторжена публика в спектакъл на шедьовъра от Джакомо Пучини „Мадам Бътрефлай“, заедно с колегите си от Бургаската опера.

През изминалата 2023 г. Йоана Железчева имаше своите звездни сценични превъплъщения  в операта “Бал с маски” от Верди – на сцената на Операта, Летния театър и  на Фестивал “Сцена на вековете” – гр. Велико Търново, под диригентската палка на Иван Кожухаров, като Тоска в едноименната опера от Пучини, в партньорство с проф. Нико Исаков и Валерий Георгиев – на спектакъл от Бургаските музикални празници “Емил Чакъров”, също под диригентството на Иван Кожухаров. Йоана  Железчева бе неотразима и сред древните мегалити на Бегликташ – във Вердиевите опери “Набуко” /под палката на Ивайло Кринчев/ и “Трубадур” /диригент – Деян Павлов/, във фестивалните вечери на “Опера на светилището” под звездния купол на Странджа.

На 17 август т. год. й предстои нова изява на живописната открита сцена на тракийското светилище – именитото сопрано ще влезе емблематичния за нея образ на етиопската принцеса Аида в едноименната опера от Верди, под диригентството на проф. д-р Григор Паликаров.

През изминалата 2023 г. забележителното лирико‐драматично сопрано участва и в мащабната Оперна гала под палката на Славил Димитров – на сцената на Операта, както и в редица камерни проекти на бургаския културен институт. Запомнящи се и комплексно грабващи сетивата са образите, изваяни от Йоана Железчева – с въздействието на красивия си тембър и цялостното си излъчване. С втория солист на концерта в събота – Даниел Дамянов, многократно са били успешна сценична двойка – в „Трубадур“ от Верди, „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, редица камерни прояви, оперни гали и др.

След броени дни, на 5 април, в залата на Бургаската опера, Йоана Железчева ще пее на мащабна оперна гала „Вива Пучини“, посветена на  165-годишнината от рождението и 100-годишнината от земната кончина на Джакомо Пучини, под палката на маестро Димитър Косев.

Другият изтъкнат изпълнител на вокалния концерт в събота е тенорът Даниел Дамянов, който, освен на Бургаската опера, е солист и на Софийската опера и балет, където съвсем наскоро дебютира в операта от Луиджи Керубини „Медея“, която се поставя за първи път в България – в ролята на Язон. На 12 април му предстои превъплъщение в една от неговите знакови роли – на Самсон и операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс, в партньорство с мецосопраното Даниела Дякова, за която образът на Далила също е емблематичен. В края на м. ноември 2023 г. Даниел Дамянов бе в друга коронна негова роля – на Дон Хосе в драматичната мащабна опера от Жорж Бизе „Кармен“. Тенорът бе свръхемоционален и сензитивен към драматичната линия на историята, изграждащ умело балансиран, вокално подплатен образ на влюбен до безумие мъж, който се лута между любовта и дълга, с майсторски изградена динамика и богата палитра на чувствата – от неконтролируема страст – до черни краски на ревността и бездната на отмъщението. Осезаем бе сценичният синхрон с всички артисти на сцената – получи се театралната магия. В концертната програма в събота тенорът ще също ще изпълни Дует на Дон Хосе и Микаела от операта „Кармен“. Даниел Дамянов участва и в тържествения концерт спектакъл, посветен на 60-годишнината на друг голям български певец – Александър Крунев, баритон.

На рояла в събота застава младият пианист от Украйна Игор Кириянов, който отскоро е корепетитор в Бургаската опера, като първата му сценична изява бе по време на Втория национален конкурс за млади оперни певци с международно участие „Стоян Попов“, който се проведе от 17 до 21 октомври т. год. в залата на Операта. Игор Кириянов се представи чудесно и на вокалния концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ на 18 ноември 2023 г., на който солисти бяха сопраното Нона Кръстникова и баритонът Марян Йованоски, както и на Коледния концерт на Бургаската опера, под палката на маестро Йордан Дафов.

В програмата на концерта в събота ще прозвучат: три арии из оперното творчество на Джакомо Пучини: Ария на Лиу из операта „Турандот“, Ария на Манон из операта „Манон Леско“, Ария на Тоска; Дует на Микаела и Дон Хосе из операта “Кармен” от Жорж Бизе, „Ombra mai fu“ из операта “Ксеркс” от Георг Фридрих Хендел; Or che piu non vedro – из операта “Медея” от Луиджи Керубини, “Ой, ты, тёмная дубравушка”– из операта “Садко” от Николай Римский-Корсаков, „Non tamo piu!“ от Паоло Тости; Дует на Аида и Радамес – от финала на операта “Аида“ от Джузепе Верди, „Caro mio ben“  от Джузепе Джордани.

Последният, осми, концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ ще бъде на 20 април от 11 часа във фоайето на Операта, на него ще се представят: Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Андрея Мирчев – тенор, и Валери Турманов – баритон. На рояла ще бъдат: Дария Кръстева и Илиана Тодорова.

 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса “Часовника”, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-0k8h3 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-foaye-burgas-opera-foaye-1408976/performance.html.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *