Симфоничен концерт с музика на Владигеров, Чайковски и Бородин на 9 март в Опера-Бургас

След големия успех на Симфоничния концерт в края на изминалата календарна година на сцената на Бургаската опера, под диригентската палка на Любомир Денев-син, солист – цигуларят Стоимен Пеев, двамата млади таланти отново гостуват в морския град. На 17 ноември, мин. год, прозвучаха “Нюанси” и „Happy Birthday” от проф. Александър Текелиев, „Медитация“ за цигулка и оркестър из операта „Таис“ от Жул Масне, „Циганка“ от Морис Равел, „Интродукция и Рондо капричиозо“ от Камий Сен-Санс и Сюита „Кармне“ от Жорж Бизе. Любомир Денев-син показа стабилност, класа и интелигентно сценично присъствие зад диригентския пулт. Солистът – цигуларят Стоимен Пеев, бе също впечатляващ – и като задълбоченост на интерпретацията, и като техническо майсторство, позволяващо му да изпълни едни от знаковите произведения от цигулковия репертоар с финес, лекота, прецизност и едновременно с това – със задълбоченост и артистизъм, сложните пасажи. Цигуларят бе убедителен и в нежната нюансираност на бавните темпа, и в предизвикателствата на двойния гриф, и при закачливите пицикати, и в напевното чувствено легато. Адмирации заслужиха и музикантите от оркестъра на Бургаската опера, които бяха в синхрон – както с диригентското и интерпретаторско майсторство, така и с посланията на произведенията.

На 9 март, четвъртък, от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас предстои ново вълнуващо музикално събитие с прецизно подбрана програма, която ще се хареса както на ценителите, така и на широката публика. В четвъртък ще прозвучи “Дивертиментоот считания за класик на българската и световна музикална култура Панчо Владигеров. Произведението е построено на сюитен принцип с контрастни пиеси. Четири от тях са из театралнатата музика на композитора, а петата е аранжимент на негова клавирна пиеса/. Второто произведение от програмата е Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор, опус 35 от Пьотр Илич Чайковски. Концертът за цигулка и оркестър на Чайковски и до днес е един от най-любимите на публиката. Той е и задължителна творба за изпълнение на Международния конкурс, носещ името на композитора, а най-добрите цигулари в света смятат за чест да изпълняват забележителното произведение. Концертът на 9 март ще завърши с  „Половецки танци“ из операта „Княз Игор“ от Алекснадър Бородин. „Половецки танци“ са създадени през лятото на 1875 година,  докато Бородин почива в Москва. Цялата опера „Княз Игор“ обаче  така и не е завършена изцяло. Едва след смъртта на Бородин, по останалите от него ескизи, я дописва Александър Глазунов, а Римски-Корсаков оркестрира по-голямата част от клавира. Премиерата на „Княз Игор“ е на 23 октомври 1890 година в Петербургския „Мариински театър“  и буквално зашеметява публиката.

Концертмайстор на оркестъра на Бургаската опера на Симфоничния концерт в четвъртък е Ваня Златева, която миналата година бе удостоена с най-престижния приз на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие“. В концертната програма взема участие и хоровият състав към Държавна опера – Бургас с диригент Невена Михайлова.

Билети за Симфоничния концерт на 9 март – на касата на Операта, каса “Часовника /работи и в събота/”, в мрежите на Grabo –https://grabo.bg/burgas/simfonichniiat-kontzert-0kfgwwm

 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1336216/performance.html.