Синоптичната обстановка в Източна България се усложнява

Синоптичната прогноза в Източна България се усложнява. За това предупреждават синоптиците от Националният институт по метеорология и хидрология. През двете денонощия ще вали повсеместно. Очакват се сумарни количества 35-45 мм, а в Лудогорието, по поречието на Дунав, западна Добруджа и района на Странджа до 60-65 мм. Вятърът ще се усили чувствително, като стойности до бурен (28-30 м/с) ще има в нощта срещу неделя (26.11) и в неделя. Посоката му ще е от север-северозапад, до края на деня ще се обръща от запад-северозапад.

Валежите ще започнат като дъжд на 25.11, в края на деня в Лудогорието и по поречието на Дунав, а в нощта срещу неделя и по Черноморието ще преминат в сняг. По време на смяна на фазата ще има условия за образуване на заледявания и поледици. Снежната покривка, която ще се натрупа през двете денонощия ще е неравномерна, поради силния вятър ще има навявания и преспи. Най-голяма ще е средната ѝ дебелина в области Търговище, Разград, Шумен и Силистра- 20-30 см, а по Черноморието, главно в северния участък, ще е до 5-8 см. Видимостта ще бъде чувствително намалена.

Вълнението на морето рано сутринта в неделя по северното крайбрежие ще е 4-5 бала.

В нощта срещу понеделник /27.11.2023 г./ обстановката ще се успокоява: вятърът ще отслабва, облачността ще намалява. Ще бъде студено с предимно отрицателни температури.  В понеделник сутрешните температури ще са между минус 6° и минус 1°.

Във вторник облачността отново ще се увеличи, а вятърът ще се усили. До вечерта над Югоизточна България ще започнат валежи от дъжд, които до полунощ ще обхванат и останалата част от района, като ще се усилят. Максималните температури временно ще се повишат до 5°-10°, над Югоизточна България и малко по-високи. В нощта срещу сряда с обръшане на вятъра от запад ще нахлуе нова порция по-студен въздух и на места валежите ще се примесват със сняг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *