„София филм фест на брега” до 29 март в Културен дом НХК-Бургас

22-то издание на обичания бургаски фестивал ще отдаде почит към големия театрал, съмишленик, приятел и един от основоположниците на “София филм фест на брега” Борислав Чакринов. Дългогодишният директор на бургаската „Мелпомена” ни напусна в началото на февруари.

И тази вечер, 21 март, по традиция бургаският духов оркестър посрещна първите почитатели на световното кино в Културен дом НХК от 18.30 часа, когато бе официалното откриване на „София филм фест на брега”.

22-рият „София филм фест на брега” се провежда от 21 до 29 март в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Премиерно  показват документалният филм „Отвъд завесата” на бургаския режисьор Слави Георгиев. Зад камерата стои Христо Димитров – Хиндо, който, заедно със Слави Георгиев, е и съсценарист на 60-минутната лента. Филмът показва кадри от живота зад кулисите и ни запознава с хората, стоящи зад завесата на сцената на ДТ „Адриана Будевска”.

Бургаският театър отвътре – шивачки, гримьор, реквизитор, железар, дърводелец, сценичните работници и останалите служби, са хората които театралната публика никога не вижда. Те пренасят традиция и декори, вдигат пушилка, палят слънца и пресъздават живота в тъмния салон.

Филмът за дискретната страна на театралния живот – за истината в театъра и опасността от нея, е посветен колеги и приятели, които вече не са сред нас – реквизитора Димитър Илиев, озвучителя Георги Панайотов и бащата на бургаския театър през последните повече от 20 години Борислав Чакринов.

Преди това публиката  има възможност да се наслади на филма , а над 50 награди и номинации „Паднали листа” на режисьора Аки Каурисмаки.

Историята проследява двама самотници, които случайно се срещат през нощта в Хелзинки и се опитват да намерят първата, единствената и последната любов в живота си. Пътят им към тази благородна цел е помрачен от алкохолизма на мъжа, изгубените телефонни номера, пълното неведение за името и адреса на другия и обичайните трудности, които животът поднася на търсещите щастие.

Тази нежна трагикомедия, смятана досега за изгубена, е продължение на трилогията на Аки Каурисмаки за работническата класа („Сенки в рая”, „Ариел” и „Момичето от фабриката”).

Филмът е с над 50 награди и номинации, сред които номинация за Златна палма в Кан, награда Златна палма на журито, има номинации за европейски филм, режисьор, сценарист, актьор и актриса на Европейските филмови награди, както и Награда на ФИПРЕССИ за филм на годината на фестивала в Сан Себастиан. В ролите са Алма Пьойсти, Юси Ватанен, Марти Суосало, Алина Томников и др.

Партньори на фестивала са: Книжарници „Хеликон”, Медицинска лаборатория „Лина”, ПБ Шипинг ООД, „Деметра” ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, „Ес Еф Ей Ритейл – Бургас” ООД, Изворна вода „Китка”, „Черноморско злато” АД, Торти „Даркрид”, Mezetto PUB, Barbossa, Хотел резиденс и вила „Променаде”, Гранд Хотел „Поморие”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *