С факелно шествие и концерт Поморие отбеляза Деня на народните будители

На 1-ви ноември България чества Деня на народните будители. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал  като Григорий Цамблак,  Св. Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българската духовност.

Денят на народните будители бе отбелязан в Поморие. Тържеството на духовността  бе организирано от Читалище „Светлина 1939“. Честването започна с молебен за здраве и благоденствие от Иеромонах Паладий и духовниците в манастир „Св. Георги Победоносец”. От манастира до паметника на Ботев премина факелно и литийно шествие с портретите на Народните будители.

Пред паметника на Христо Ботев слово за Великите българи произнесе Петка Златинова, директор на ОУ “Хр. Ботев” гр. Поморие.  Стихове в прослава на Народните будители  бяха изпълнени от ученици от ОУ “Хр. Ботев“. В програмата взеха участие и деца от ДГ “Веселушко”  гр. Поморие от група „Калинка”, с ръководител  Даниела Чапарова – Васил Любомиров Дурев, Валери Костадинов Масларов.

Прозвучаха и изпълнения на възрожденски песни от ПГ “Тракийка“ при ТД “Одринска епопея“ гр.Поморие с диригент Дора Арбова.