Украинци с обир за над 100 000 лева от апартамент в Бургас

Двама украинци са задържани за домова кражба в големи размери в Бургас, съобщиха на брифинг директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов и административният ръководител на Районна прокуратура Мария Маркова.  Единият от двамата мъже е със статут на бежанец, а другият не е от постоянно пребиваващите, но има спорадично влизане и излизане на територията на страната. И двамата са криминално проявени, с множество извършени престъпления в Украйна.
Кражбата е извършена от частен имот в Бургас, като стойността на откраднатите пари, в различни валути и златни накити е около 100 000 лева. Законодателят предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода. “Единият от украинците е тук със семейството си от юли месец и живее под наем със семейството си в Бургас. Вторият е България също от юли месец, но е без статут и живее под наем в Несебър. Те са 37 и 45 години, криминално проявени и многократно осъждани в Украйна”, уточни ст. комисар Калоянов.
Кражбата е извършена през деня, докато е нямало никой в жилището. Претърсени са три адреса, в които са установени множество инструменти за отключване и разбиване на врати – шперцове, отвертки, пили, заготовки, къртачи –  общо на брой 135. Открита е валута от различни видове – 118 000 долара, 40 000 евро, 20 000 лева, чийто произход към момента се установява.
Първото нещо, което украинците са направили след кражбата, е да си купят чисто нови Айфони на стойност 5000 лева.