Християнският свят отбелязва Рождество Христово

Християнският свят отбелязва Рождество Христово- деня, в който се ражда Исус Христос.

Христос се ражда в пещера в гр. Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

В България Коледа като официален празник се утвърждава с решение на Народното събрание от 28 март 1990 година.
Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени. Те се организират по групи по 10-15 човека. Коледарите се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството — от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие и благополучие, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.
На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.
Имен ден празнуват Младен, Радомир, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Радина, Христо, Христина, Кристиян, Емил, Емануил.