Християнският свят отбелязва Рождество Христово

Християнският свят отбелязва Рождество Христово- деня, в който се ражда Исус Христос.

Христос се ражда в пещера в гр. Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

В България Коледа като официален празник се утвърждава с решение на Народното събрание от 28 март 1990 година.
Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени. Те се организират по групи по 10-15 човека. Коледарите се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството — от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие и благополучие, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.
На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.
Имен ден празнуват Младен, Радомир, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Радина, Христо, Христина, Кристиян, Емил, Емануил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *