Честваме 105 години Независима България

Днес отбелязваме 105 години Независима България. На този ден през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново е обявена Независимостта на България. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Той става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Берлинският договор определя Княжество България като васално на Османската империя, а Южна България под името Източна Румелия получава административна автономия, но остава под политическата и военната власт на султана.

След постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост. Малко по-късно България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата “цар на българите”. Празникът е обявен за официален с решение на 38-то Народно събрание от 10 септември 1998 г.

В Поморие празничните чествания на Независимостта стартираха в 07:30 на паметника на участниците в Освобождението, с благодарствен молебен, отслужен от отец Иван. Слово за празника произнесе Елена Мурджева – председател на Тракийско дружество „Одринска епопея”.

След издигането на националния флаг, гостите на празника  поднесоха венци и цветя пред паметника.