Ясни са министрите в проектокабинета „Денков – Габриел”

Окончателно е договорен съставът на кабинета с втория мандат, обявиха в специално изявление номинираният за премиер Николай Денков и Мария Габриел. Договорено е и мнозинство за изменение на Конституцията.

Правителство ще има, заявиха Денков и Габриел след 6-часови преговори между първите две политически сили. Договорени са персоналният състав и приоритетите на кабинета. В разговорите днес се включи и Движението за права и свободи, което декларира подкрепа за конституционна промяна.

Номинираният за премиер на правителство с втория мандат акад. Николай Денков (от ПП-ДБ) и номинираната за вицепремиер Мария Габриел (от ГЕРБ-СДС) представиха проекта за редовно правителство

Пълният списък с имената на министрите: 
Николай Денков – министър-председател за първите 9 месеца. Академик, професор в Софийския университет, три пъти министър на образованието в служебните кабинети на Огнян Герджиков и Стефан Янев и редовния на Кирил Петков.

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. От 2017 г. тя е български еврокомисар по цифрова икономика, общество и иновации. Подаде оставка, когато беше номинирана за премиер с първия мандат.

Асен Василев – министър на финансите. Василев беше министър в кабинета “Петков”, влиза в управлението като служебен министър на енергетиката в кабинета на Марин Райков.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи. В момента той е директор на ГДБОП, назначен на длъжността по времето Бойко Рашков като вътрешен министър.

Тодор Тагарев – министър на отбраната. Бивш ресорен министър през 2013 г. в кабинета на Марин Райков. Бил е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО.

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Той е писател и журналист, бил е ресорен министър в служебното правителство на Марин Райков.

Румен Радев – министър на енергетиката. В момента Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Бил е заместник-министър на финансите при Асен Василев.

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той е съосновател на голяма фирма за месни деликатеси.

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията. От 2022 г. ръководи Българската агенция за инвестиции, назначен на поста от Даниел Лорер.

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа. Тя е била директор на компанията “Джуниър Ачийвмънт България” и миналата година беше номинирана за същия пост в кабинета на Николай Габровски.

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика. Шалпатова е изпълнителен директор на фондация “За нашите деца”.

Атанас Славов – министър на правосъдието. По образование юрист, депутатът от ДБ е участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката. Цоков е на ръководен пост в Пловдивския университет.

Зарица Димкова – министър на туризма. Тя е част от Националния съвет на “Зелено движение”. Била е зам.-министър на външните работи в двете служебни правителства през 2021 г.

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Гвоздейков беше директор на държавното дружество “България хели мед сървиз”, което трябваше да организира система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

Александър Йоловски – министър на електронното управление. Той е бивш зам.-министър, докато начело на ведомството беше Божидар Божанов от ДБ.

Кръстю Кръстев – министър на културата. Той е директор на Драматичния театър в Пловдив.

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Рали шампион и бивш кандидат-депутат от “Продължаваме промяната”. По време на кабинета “Петков” беше зам.-председател на държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”, откъдето напусна с аргумента, че е видял безхаберие.