БДЖ спира 38 влака. Поискаха оставката на Московски

От днес БДЖ спира 38 влака, още 10 са с ограничен маршрут.

Най-засегнати от съкращенията са районите на Враца, Габрово, Горна Оряховица и Карлово. На много места в страната се подготвят протести от пътници. За днес е обявен протест в Карлово и Асеновград, а на 17 януари ще протестират в Горна Оряховица.

Над 200 души протестираха във врачанското село Бели извор. Хората недоволстват, че без влак няма как да отидат на училище и на работа. Срещу спирането на влаковете мълчаливо протестираха и пътуващи от гара Враца към Роман и Червен бряг.

„За работещите в железниците, също така и за гражданите на България, това е един голям удар, тъй като железницата има социална функция”, коментира пред Нова телевизия Марин Куруджиков от синдикалната организация на железничарите.

В отсечката от Царева ливада до Габрово услугата на БДЖ е без алтернатива. Дори и така да е според изпълнителния директор на БДЖ, Владимир Владимиров, съкращаването на влаковете е неизбежно. „БДЖ ще получи 40 милиона по-малко и с тези 40 милиона няма как да покрие същата дейност”, подчерта той.

По повод орязването на влаковете железничарите също предупредиха, че е възможно да обявят национална стачка.

По думите на транспортния министър Ивайло Московски съкращенията ще обхванат над 100 влака и над 1000 служители на железниците. От БДЖ са категорични, че без намаляване на влаковете не може, защото няма пари. Оплакват се от намаляването на субсидията с 40 милиона лева и от липсата на достатъчно мотриси и локомотиви

Синдикатите обаче изтъкват, че парите за тази година не са по-малко. Просто разпределението е различно. 40 милиона от общо 180 за пътническите превози са предвидени за плащане на дълговете. С планираните съкращения зейва и друга дупка – от утре от следобедните часове няма да има влакове, свързващи Северна и Южна България.

Оставката на Московски и на всички, които са виновни за ликвидирането на българските железници поискаха работещи в сектора.

С викове „Оставка” те отговориха на решението на правителството да спре част от влаковете у нас. Те смятат, че от спрените 10 влака, могат да се върнат поне 4 от тях. Протестът оглави партия „Атака”.

Въпреки че вече се подготвят протести, председателят на железничарския синдикат към КНСБ каза пред Нова тв председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев.

Бунев, който в момента е в Габрово, каза: Нека някои хора да си дадат сметка какво правят и заслужава ли си да откъснат областни градове.

Миналата седмица синдикатите се срещнаха с ръководството на БДЖ. В тази връзка Бунев коментира по-рано и пред БНР: Ние ги обсъдихме нещата, но това вече беше факт – тези 38 влака спират. Аз също не мога да кажа, че сядайки там, аз мога да видя проблемите на хората навсякъде. По закон е – тези неща се пращат предварително, обсъждат се с общини, да видят как може да се направи, как е най-безболезненият начин така, че да не пострадат хората. И областни управи ще кажат, че никой не е обсъждал с тях – те са уведомени, но не е обсъдено.

Няма безболезнена реформа, но има реформа, направена така, че най-малко да пострадат хората, които и работят вътре, и ползват железницата, подчерта още Петър Бунев. /КРОСС/

 

 

 

7 Отзиви

  1. поморие

    А до Поморие като спряха влаковете преди години някой протестирал ли е? Боли, но ще мине на тези селища!

    • Пътнически влак до Поморие не е имало за да се протестира! Повече болят дълговете натрупани с годините, заради които работниците имат малки заплати, гражданите скапан железопътен превоз.

  2. заинтересован

    Как да не е имало влакове до Поморие?Цар Борис III още през 1934 г. е открил нормална жп линия до Поморие и гарата! Направете си справка! Доскоро имаше и товарни влакове. Сега има ли релси дори?

    • Хубаво си запознат с историческата част, да чуем и икономическа и политическа.

      • заинтересован

        Ако се изгради директната жп линия Бургас-Варна покрай морето, ще има доста пътници предвид туристическия поток, а и добре ще бъде да я продължат до румънското и турското крайбрежие

        • Хубави приказки за бъдещето!
          Това минава обаче през една промяна вътре в Нас да променим първо себе си и отношението си към Държавата, тогава и Държавата ще промени погледа за нейното бъдеще.

          • заинтересован

            Е, поне може шинобус да се пусне от Бургас до Поморие!