Британските граждани, обвинени за кражба на картини в Шотландия, остават в ареста

Британското семейство  Филип Томас-Смит и съпругата му Пенелопе ще останат в ареста до гледане на делото за окончателното им предаване на съдебните власти на Великобритания. Против тях има издадена европейска заповед за арест от компетентните органи в Единбург – Шотландия с молба да им бъдат предадени за водене на разследване за извършено престъпление – кражба на две картини през 2001 г. на обща стойност 420 000 паунда.

Бургаският апелативен съд потвърди определението на ОС –Бургас, с което  им е наложена постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража“.

По делото е установено, че Филип Томас- Смит и съпругата му са били задържани  на 27.05.2016 г. по повод на издадената европейска заповед за арест.  До изтичането на предварителното задържане от 72 часа – до 10.30 ч. на 30.05.2016 г. българската прокуратура не е получила превод  на заповедта и производството е прекратено. Последният е получен на следващия ден. На 31.05.2016 г. Филип Томас Смит  заедно със съпругата си са направили опит да напуснат България в посока Република Турция. Отново са били задържани, като прокуратурата е образувала ново дело, с оглед изпълнението на европейската заповед за арест.

В съдебната зала  адвокатът на семейството  посочи, че  британците са пътували към Турция, за да закупят билети за  Великобритания. Семейство  Томас -Смит възнамерявали да се явят пред съдебните власти. Защитникът поиска мярката за процесуална принуда да е  „домашен арест“ или „парична гаранция“, защото нямало опасност да се укрият, имат постоянен адрес и  за да могат да дочакат екстрадицията си в дома им  в с. Присад, община Созопол. Семейството има регистрирана фирма, собствен имот в община Созопол, често пътуват в страни от ЕС и  Турция, използвайки лични документи и до сега  не е имало проблеми по границите. Филип и Пенелопе имат издадени банкови карти, редовни паспорти,  подновени  2011 г. и 2016 г. от Великобритания, регулярно  получават пенсията си в България и до момента не са били уведомени, че властите в Единбург ги търсят.

На въпрос на съда дали на 31.05.2016 г. са били наясно, че се издирват Филип  Томас-Смит отговори утвърдително, но допълни, че не са били уведомени официално за забрана да напускат България.

Престъплението за което е издадена европейска заповед за арест има аналог  по българския НК и двойна наказуемост по чл.195 от него.

Обстоятелството, че семейството е задържано на ГКПП Малко Търново при опит да напусне пределите на Р България е дало основание на съда да приеме, че не е отпаднала вероятността съпрузите да се опитат да се укрият от органите на правораздаването. Този извод на първоинстанционния съд се споделя напълно от въззивния състав.

Определението не подлежи на обжалване.