Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство от цял свят

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември. Събитието ще предложи на младата аудитория вълнуваща програма, както и  възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит.

Mеждународният детски анимационен фестивал ще предложи селекция от 24 заглавия в конкурсната си програма. Официалното откриване на инициативата ще се случи на 19 септември от 18.00 часа, в зала “Тончо Русев” на Културен дом НХК. Фестивалът приканва публиката да изследва пресечната точка между нововъзникващите технологии и класическото анимационно изкуство чрез селекция от филми, участвали в международни състезания и творения на студенти от университетите за театър и кинематография.

Директорът на фестивала проф. Анри Кулев ще открие събитието с програма от най-добрите късометражни детски анимации. Това са филми от последните две години ,от държави от цял свят – Нидерландия, Словакия, САЩ, Литва, Португалия, Иран, Франция, Италия, Обединени арабски емирства. Входът е свободен, а проявата се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас по фонд „Култура”.

В дните между 20 и 22-ти септември програмата продължава в Експозиционен център „Флора”. Форумът подкрепя и артисти, които вече са поели по пътя на изкуството в Нов български университет. Сред съпътстващите събития е изложба на студентски работи от специалност “Анимационно кино”. Тя ще може да се разгледа в залите Представени са семестриални упражнения, изпитни и свободни работи, които целят да развият рисувателните възможности на студентите, тяхното въображение и умения да създават свои авторски проекти и успешно да боравят както с класическите така и с дигиталните техники на рисуване.

За децата, които мечтаят да бъдат художници и да направят първите крачки в киното, фестивалът за поредна година предлага безплатни анимационни работилници. Записването и участието са напълно безплатни, а в събота 21-ви септември, участниците ще бъдат разделени в две групи, по време на които с помощта на менторите Антон Жеков и Кристиян Захариев ще успеят да създадат кратки миниатюри, вдъхващи живот на техните рисунки. Завършената си работа ще могат да видят прожектирана по време на закриването в неделя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *