Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил.

За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66, има три недействителни бюлетини.

”Със съзнание за собствено недостойнство, вярвам в Божията промисъл и Божията подкрепа”. Това бяха първите думи пред журналисти на новия български патриарх – Даниил Видински.

Президентът Румен Радев в обръщение към новоизбрания български патриарх каза следното: “Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо отправяме поглед към вас да отстоявате единството и автокефалността на църквата ни. Да поддържате вярата, че православната ни църка ще бъде крепител на мира, да дава упование и напътствия на народа. независимостта на Българската църква е духовна крепост и исторически повдиг. Тя е обединявала българския народ и го е превеждала през много изпитание. Във времена на униние нашите духовни водачи неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и упътстваха и успяваха да ни преведат не през една духовна зима”, цитира Кросс.

“Патриарх Неофит се радваше на огромна почит, който с такт и духовно водачество ни водеше през изпитанията. Ваше светейшество, пожелавам ви да устоявате единството на православието, да отстоявате авторитета на българската църква в семейството на православните църкви и да укрепвате отношенията с религиозните общности в България. Да насърчавате милосърдността и съпричастността към нуждаещите си”, заяви Радев и пожела здраве и дълголетие на новия патриарх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *