Домашен арест за обвинена в трафик на 17 бебета

Бургаският апелативен съд измени първоинстанционно определение, с което спрямо Гюлгес С., е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и постанови „домашен арест“.

Българската гражданка е обявена за международното издирване от гръцките власти с цел провеждане на наказателно преследване. Издадената от съда в гр. Катерини, Гърция Европейска заповед за арест е във връзка с водено срещу Гюлгес С. разследване за 17 деяния, квалифицирани като посредничества при осиновявания с користна цел. Престъплението има своя аналог в НК на Република България.

Въззивната инстанция споделя заключението на ОС – Бургас, относно наличието на достатъчно обективни данни по делото, свидетелстващи за реален риск от укриване на исканото лице, но счита, че така изведеният риск може да бъде успешно преодолян и с вземане на по-лека мярка за процесуална принуда. Апелативните съдии намират, че  мярката за неотклонение “домашен арест“ с електронно проследяване ще осигури в пълна степен участието на Гюлгес С. в производството по изпълнение на Европейската заповед за арест.

Съдът обосновава вземането на по-леката мярка с констатираното влошено здравословно състояние на исканото лице, в подкрепа на което обстоятелство по делото са представени медицински документи. Гюлгес С. има адрес по местоживеене на територията на страната и съдът приема, че на посочения адрес тя може да изтърпи адекватна мярка за процесуална принуда.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *