ЕК анализира потенциала за укрепване на Европейското научноизследователско пространство

ЕС постигна напредък в изграждането на по-интегриран, ефикасен и привлекателен единен пазар за научни изследвания и иновации, но е необходима допълнителна работа, за да се използва пълноценно неговият потенциал. Това са заключенията в Съобщението относно изграждането на Европейското научноизследователско пространство, което Европейската комисия прие като потвърди ангажимента да постави научните изследвания и иновациите в центъра на бъдещия растеж на Европа. Както се подчертава в доклада на Марио Драги и в политическите насоки за следващата Комисия, научните изследвания и иновациите са основни двигатели на икономическата устойчивост, конкурентоспособността и благосъстоянието.

Създадено през 2000 г. с цел преодоляване на разпокъсаността на европейската научноизследователска среда, Европейското научноизследователско пространство има за цел да създаде динамична и привлекателна среда за изследователите и новаторите в цяла Европа.

В днешното съобщение се прави преглед на напредъка, постигнат по четирите стратегически цели, договорени с държавите членки, и се подчертава необходимостта от допълнителна работа по отношение на приоритизирането на инвестициите и реформите, подобряването на достъпа до високи постижения, превръщането на резултатите в икономическо въздействие и задълбочаването на Европейското научноизследователско пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *