Илинден е

Днес е Илинден – един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава “крепост на Господ”.

За великия пророк Илия, живял девет века преди Христос, разказват не само старозаветните текстове. За неговия “дух и сила” има ярки новозаветни свидетелства и той е част от значими евангелски събития. Не случайно, Св. Илия е единственият старозаветен праведник, на когото са посветени храмове и се отдава особена почит от Църквата и вярващите.

В отговор на нечестивото идолопоклонство на царското семейство, заразило и поданиците му, по молитвата на св. Илия не валяло дъжд три години и половина. След като с огън от небето изобличил езическото им суеверие и утвърдил вярата в истинския Бог, молитвата на пророка за дъжд била чута.

Не само животът на Iв. Илия се отличава с чудеса, но и неговият край. Библията свидетелства, че той бил възнесен с огнена колесница на небесата жив, за да бъде върнат на земята при Второто Христово пришествие.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача.

Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Затова на този ден не се ходи на плаж и не се влиза във водата.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

Имен ден празнуват Илия, Илиана, Илка ,Илко, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка и техните производни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *