Кметът на Поморие: МБАЛ ще продължава да работи и ще има лаборатория

Провеждането на търг за отдаване под наем на лекарските кабинети и помещението на медико-диагностичната лаборатория  на МБАЛ – Поморие, стана повод за слухове и коментари сред лекарското съсловие, а и сред гражданите, че има възможност болницата да прекрати дейността си. Разпространяваната теза, че  новоизбраната фирма, която ще стопанисва лабораторията няма необходимите документи и оборудване и болницата ще остане без лаборатория, което ще доведе и до затварянето й, не отговаря на истината.  В тази връзка, на редовната седмична оперативка днес, кметът Иван Алексиев и председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева изясниха подробностите около провеждането на процедурата и бъдещето на МБАЛ Поморие.

„Болницата е публична общинска собственост, а ние се ръководим от Закона за общинската собственост, където ясно е записано, че тези помещения трябва да се отдават под наем чрез търг или конкурс. Това е и предписанието към Община Поморие от извършената от Сметна палата проверка. Фирмата, която до момента управляваше лабораторията не се яви на търга под претекст, че не е била уведомена, а датата на търга  беше определена и оповестена както на уеб сайта и информационните табла на Община Поморие, така и в национален ежедневник, както изисква Законът. Главният лекар и управител на болницата също беше уведомен за предстоящия търг. Явиха се две фирми, една от които спечели и предстои да бъде подписан договор.” – каза кметът Иван Алексиев. Фирмата, спечелила търга, отговаря на всички изисквания  и е представила сертификат и договор със Здравната каса.  Относно задълженията на главния лекар на МБАЛ Поморие, кметът беше категоричен, че на следващото заседание на Общински съвет, ще предложи да се назначи търговски управител на дружеството (прокурист), който да поеме финансовото управление на болницата, и така да се даде възможност на главния лекар да се фокусира основно върху медицинските си задължения.

Председателят на Общинския съвет д-р Енева обясни, че досега действащата лаборатория няма никакви договорни отношения с Община Поморие и 14 години не е плащала наем за помещението, което е стопанисвала.

Тя припомни, че във връзка с осигуряване нормалното функциониране на болницата в Поморие, в края на 2013 г. общинските съветници гласуваха предоставяне на субсидия в размер на 40 000 лв. за погасяване на задълженията на болничното заведение към фирмата доставчик на лекарства, след като беше застрашено от спиране на доставките. Освен това, през същата година беше довършена несанираната част на сградата на болницата и подменена част от котелната инсталация със средства по Фонд „Козлодуй”.

„Общината не е спирала да подпомага финансово търговското дружество МБАЛ Поморие, защото усилията ни са насочени именно към това да осигурим съществуването и медицинското обслужване на болницата. Нещо повече, в момента Общината разработва проектно предложение за внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на болницата по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Предстои кандидатстване с проект за доставка на ново специализирано болнично оборудване и провеждането на обучителни курсове и семинари. Реализирането на всички тези проекти ще доведе не само до запазване на болницата, но и до развитието й като такава, предлагаща качествено здравеопазване”, каза кметът Алексиев.

 

3 Отзиви

  1. Д.Станчева

    Г-н Алексиев до кога ще залъгвате своите съграждани? Водния цикъл в Нашия град е даден на една от фирмите на Кела, а относно описания търг за всички ваши съграждани е ясно че той е направен така, че да спечели предварително определената фирма. Още през летния сезон служителки в определената лаборатория споменаваха за този вариянт.Моля ви престанете да хвърляте прах в очите на поморийци!!!!

  2. Браво Д-р Станчева, те много конкурси и търгове са нагласени. За това че не е имало конкурси кмета и зам.кметовете имат 16 акта. Поморие е потънало в далавери.

  3. Станислав Пенков

    Не е голяма загубата,че няма да е същата лаборатория,и без това резултатите от изследванията им нямат нищо общо с действителността.Има лаборатории с доста по-достоверни резултати .Надявам се и новата да е такава .